Redo. Krogen drivs av Anna Ungh, Fredrik Ander och Sofie Berggren – och även Fredrik Vogel, som inte syns i bild. Foto: Lorenzo Di Mandel

Tre år senare: Nu öppnar äntligen restaurang Plais

Efter år av väntan är restaurang Plais till slut redo att öppna. Förhoppningen är den nya kvarterskrogen kan vara igång före jul. ”Jag törs knappt ropa hej”, säger delägaren Anna Ungh.

  • Publicerad 11:15, 2 dec 2021

2018 beskrevs Plais av White Guide som en av årets ”mest spännande nya krogar”. Öppningen skulle ha skett samma år, i det gamla knäckebrödsbageriet på Högbergsgatan.

Men åren gick och invigningen sköts gång på gång upp. Bland annat var det problem med ventilationssystemet.

– Jag törs knappt ropa hej, men nu ska vi nog få öppna. Vi har längtat så länge att det nästan känns lite overkligt, säger delägaren Anna Ungh, som också var med och startade Urban Deli.

Restaurang på Högbergsgatan dröjer

Modern kvarterskrog

I lokalen ryms 50 sittande gäster. Det finns även en bardel med ytterligare 20 platser för den som bara vill ta en öl.

– Vi är ingen konceptkrog, utan en modern kvarterskrog med vällagad och hållbar mat i säsong. Skönt häng, personlig och opretentiös service. Ett ställe man vill gå till alla dagar i veckan helt enkelt.

Problem för exklusivt bostadsbygge med omskriven krog vid Mariatorget

Strax dags för öppning

Första tiden håller de öppet för middagar, tisdag till lördag, för att senare även ha öppet för lunch.

Förhoppningen är att öppna före jul.

Förlåt, men jag måste fråga. Hur uttalas Plais?

– ”Plä”. Det betyder ”njuta” på franska. Men vi tänker att folk nog kommer att säga ”vi går till plejset”, så det är också tänkt lite som en ordvits mitt i det fina franska.