Stefan går till sin dotters grav två gånger om dagen. Den fasta rutinen hjälper honom att klara av den tunga sorgen. Foto: Stefan Källstigen

Tre år efter terrordådet längtar Ebbas pappa efter ett barn

Den 7 april har tre år gått sedan terrordådet på Drottninggatan. Tre år av bråddjup sorg för Stefan, som miste sin 11-åriga dotter Ebba. – Hoppet om att få ett nytt barn gör att jag överlever, säger han.

  • Publicerad 05:00, 7 apr 2020

En solfjäder av tulpaner ligger framför Ebba Stefansdotter Åkerlunds grav. Vem som lagt dem där vet inte pappa Stefan, men omtänksamheten värmer.

– Det är många som kommer hit. Alla vet ju var graven finns och den har blivit som ett minnesmärke över Ebba. När människor lägger blommor här blir jag jätteglad, säger han.

Ebbas pappa, Stefan. Foto: Stefan Källstigen

En fruktansvärd dag

Det är en kylslagen vardagsförmiddag i slutet av mars. Få människor syns till på Adolf Fredriks kyrkogård, där en kall vind blåser. Men Stefan är här två gånger varje dag, året runt. Den fasta rutinen hjälper honom att hantera sorgen. Den finns där hela tiden och när årsdagen närmar sig blir den ännu tyngre att bära.

– Jag tror att den 7 april är en dag då många stannar upp och tänker en stund på terrordådet. Sedan går de vidare med annat. För mig och för Ebbas mamma är det en fruktansvärd dag men vi tycker förstås ändå att det är viktigt att den uppmärksammas. Ebba får inte glömmas bort, säger han.

Ebbas pappa Stefan bor i närheten och söker tröst vid graven varje dag. ”Jag förlorade mitt enda barn i ett attentat riktat mot staten. Ändå har ingen hört av sig. Jag har fått ett maskinskrivet brev från Stefan Löfven, det är allt”, säger han.  Foto: Stefan Källstigen

Fem mördades

Fem människor mördades brutalt under Rahmat Akilovs vansinnesfärd på Drottninggatan den 7 april 2017. 11-åriga Ebba var yngst. Hennes föräldrar, som är skilda, har öppet berättat om sin sorg och saknad i medierna.

Hoppet om ett barn har jag kvar. Det är det som gör att jag överlever.

Stefan, Ebbas pappa

Stefan har också nämnt sin längtan efter ett barn. På ett kafé en bit från kyrkogården förklarar han att det är denna längtan som håller honom uppe.

– Under en period hade jag en relation och efter Ebbas död har jag aldrig känt mig så levande som då. Det tog mig otroligt hårt när den tog slut. Jag hade hoppats på att få ett barn och det hoppet har jag kvar. Det är det som gör att jag överlever säger han.

Stipendier i Ebbas namn

Mitt i all sorg utstrålar Stefan också viljestyrka. Den lägger han in i stiftelsen Ebbas hjärtan. Skolor och föreningar i hela landet kan ansöka om att få dela ut stipendiet Ebbas hjärtan till barn, ungdomar, ledare och lärare som gör något gott för andra, till exempel genom att motverka mobbning.

Tanken är ju att lyfta fram förebilder. Samhället behöver det.

Stefan, Ebbas pappa

Tanken är att stipendierna ska delas ut den 7 april. Så skedde 2018 och 2019. Hur det blir i år vet inte Stefan, med tanke på covid 19-epidemin.

– Pristagarna är utsedda och det är upp till skolor och föreningar när de delar ut dem. Men jag tycker att det är viktigt att det blir en högtidlig stund där många är med, så att den som får priset känner sig uppmärksammad. Tanken är ju att lyfta fram förebilder. Samhället behöver det, säger Stefan.

Stockholms stads minnesmärke över dem som miste livet vid terrordådet ska placeras vid Kulturhusets mur, nära trappan vid Sergels torg. Foto: Stefan Källstigen

Minnesmärke på väg

För Stefan är det viktigt att Ebbas minne hålls levande. Också Stockholms stad vill att minnet av offren ska bevaras, och planerar en konstnärlig gestaltning vid Kulturhusets mur, nära trappan vid Sergels torg.

– Jag har fått komma dit och ge mina synpunkter. Jag sa att det är viktigt att namnet på dem som miste livet finns med. Det är inte säkert att det blir så, och jag orkar inte riktigt bry mig. Jag har redan mitt eget minnesmärke och det är Ebbas gravsten, säger Stefan.

Det händer att okända lägger blommor på graven. Det gör Ebbas pappa Stefan glad. Foto: Stefan Källstigen

Så gick det till

Terrordådet på Drottninggatan 7 april 2017

Fredag 7 april

14.53 Larmet inkommer till SOS Alarm.

15.06 S:t Görans sjukhus i stabsläge.

15.30 Tunnelbanan och järnvägen stoppas.

15.35 Karolinska sjukhuset i katastrofläge.

16.00 Alla citybussar ställs in.

17.37 Polisen håller presskonferens där de släpper en bild på en man de ”vill komma i kontakt med”.

Bilden som polisen släppte på presskonferensen. Foto: Polisen.

19.01 Tunnelbana och järnvägstrafik återupptas.

19.55 Polisen griper Rakhmat Akilov i Märsta.

21.00 Busstrafiken återupptas.

21.14 Polisen har presskonferens och bekräftar 4 döda och 15 skadade.

Tusentals vandrade ut ur centrala Stockholm när all kollektivtrafik stod still. Foto: Christian Johansson.

21.40 Statsminister Stefan Löfven inleder sin presskonferens från Rosenbad.

22.30 Statsminister Stefan Löfven besöker platsen och lägger ned blommor.

23.04 Polisen meddelar på en presskonferens att de gripit en person.

01:15 Rakhmat Avilov anhålls.

Lördag 8 april

10.30 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker Drottninggatan. Under hela dagen kommer människor och sätter blommor i stängslet vid Åhléns.

13.30 Presskonferens med polis och nu med åklagaren Hans Ihrman. En person är anhållen misstänkt på sannolika skäl för terrorbrott. Det meddelas också att ”en anordning” har hittats i lastbilen som ”inte ska vara där”. Vad det är vill polisen inte säga.

Drottninggatan på söndagen efter terrordådet. Foto: Anna Z Ek.

Söndag 9 april

10.27 Polisen meddelar att avspärrningarna kring Drottninggatan vid Åhléns är hävda. Tustentals människor besöker gågatan.

14.00 En stor manifestation hålls på Sergels torg.

Statsminister Stefan Löfven håller tal vid cermonin. Foto: Pekka Pääkkö

Måndag 10 april

12.00 En minnescermoni vid Stadshuset i Stockholm inleds med en tyst minut.Bland annat statsminister Stefan Löfven (S) och finansborgarrådet Karin Wanngård (S) medverkar.

Åklagare Hans Ihrman om att Rakhmat Akilov häktats. Foto: Pekka Pääkkö

Tisdag 11 april

10.00 Häktningsförhandling inleds i Stockholms tingsrätt. Rahmat Akilov häktas på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott.

11.30 Direkt efter förhandlingen meddelar åklagare Hans Ihrman att Akilov erkänt brottet.

Fredag 28 april

Det meddelas att en femte person avlidit till följd av sina skador från attacken den 7 april.

Domen 7 juni 2018

7 juni 2018 dömdes Akilov till livstids fängelse för terroristbrott, genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han dömdes även för försök till terroristbrott genom 119 fall av försök till mord och för framkallande av fara för annan i 24 fall.

Enligt både åklagare och försvaret utförde Akilov dådet för att straffa Sverige för deltagandet i en militär utbildningsinsats inom ramen för den globala koalitionen mot Islamiska staten (IS) i Irak. Syftet var också att ingjuta allvarlig fruktan hos Sveriges befolkning.

Akilov avtjänade först sitt straff på Kumlaanstalten. Sedan han misshandlats av en annan fånge flyttades han till Hall-anstalten i Södertälje, hösten 2018.

Visa merVisa mindre