Trasmattor och kökshanddukar – så blir konsten på t-banan i Nacka

Trasmattemönster på perrongen och köksrutigt golv på Järla station. En skogsglänta på station Sofia. Så blir den konstnärliga utsmyckningen på tunnelbanans gren mot Nacka.

  • Publicerad 18:55, 20 okt 2019

Bygget av tunnelbanans blå linje till Nacka har startat.

Vid trafikplats Skvaltan anläggs en arbetsväg för bygget av station Nacka. På den ska maskiner, personal och bergmassor transporteras.

I konstnärernas ateljéer pågår också arbete. Konsten som ska ta plats i station Järla utformas nu i Cilla Ramneks ateljé i Vasastan.

Hon vill att resenärerna ska känna sig som hemma på stationen, berättar hon på Nya tunnelbanans webbplats, och använder olika mönster från textilier som man ofta hittar i ett hem i sin konst.

Cilla Ramnek använder textila mönster för den konstnärliga utsmyckningen av Järla station. Foto: Region Stockholm

Golvet i biljetthallen kommer täckas av en flätning, ett universellt mönster som återfinns i alla kulturer och tidsåldrar. På stationens mellanplan är golvet inspirerat av en klassisk köksduk, köksrutan.

Klänning på väggen

En av väggarna ska kläs med en tre meter hög klänning i mosaik.

–  Jag ska använda skrotdelar, kakel och andra delar som jag hittar under de här åren innan jag monterar den själv på plats. Det blir en gullig klänning med puffärmar, säger hon.

Perrongen kommer att få ett trasmatteliknande mönster.

– När man kliver ut på perrongen ska man nästan få känslan av att vara i sin egen hall, säger Cilla Ramnek.

Konst på alla stationer

Station Järla byggs i anslutning till Saltsjöbanans station Saltsjö-Järla och får två entréer.

Nacka station vid Forum får fyra entréer och kommer att gestaltas av konstnären Thomas Karlsson.

Även station Sickla, strax norr om Sickla köpkvarter, får fyra entréer. Den konstnärliga utsmyckningen där görs av Anna Lerinder.

Blå linjen får två nya stationer i stan, Hammarby kanal och Sofia. Monika Larsen Dennis konstverk ”Känslovägar” kommer att finnas på station Hammarby kanal.

En modell av Monika Larsen Dennis sittvänliga konst. Foto: Monika Larsen Dennis/Region Stockholm

Så här beskriver hon tankarna bakom konstverket: ”Vår tillvaro kretsar kring oss själva och våra närmsta och de flesta kommer ifrån någon och är på väg till någon. Kärnan i mitt förslag är en serie sittvänliga skulpturer som ersätter bänkarna på plattformen”.

På station Sofia kommer resenärerna att kunna se konstgestaltningen ”Underverk” av Peter Johansson och Barbro Westling.

Så här ser skissen till Peter Johanssons och Barbro Westlings ”Underverk” ut. Foto: Peter Johansson/Barbro Westling Region Stockholm

På Nya tunnelbanans webb beskriver de konstverket: ”Skimrande löv, strålar från en sol som skymtar. Friden i en skogsglänta kan verka meditativ på jäktade nutidsmänniskor och träd intar ofta en central plats i världsbilder och trosvärldar. Träd är varelselika och människors relationer till träd är ofta djupt rotade.”