Turistbåten Cinderella II. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos

Trasig backmekanism bakom båtkrocken

Elva personer skadades när Cinderella II kraschade in i kajen vid Nacka strand i söndags. Nu vet man anledningen till olyckan, en trasig backmekanism.

  • Publicerad 10:34, 20 jun 2017

Redan för tre veckor sedan togs båten ur trafik. Då var felet en trasig motor. Men det ska inte vara skälet till olyckan som inträffade i söndags eftermiddag, när Cinderella II kraschade in i kajen vid Nacka strand på sin väg från Sandhamn.
– Motorerna fungerade alldeles utmärkt, olyckan orsakades av en backmekanism som inte fungerade fullt ut på ena sidan och det undersöker vi. Jetstrålarna som används för backen regleras med skopor som fälls ner och vrids. Den ena av dem fälldes inte ner tillräckligt, säger Jan Larsén, vd på Strömma Turism & Sjöfart AB till DN.

Bröt revben i kraschen

Elva personer skadades i olyckan. En person, ska enligt uppgifter till DN, ha fallit i trappan till följd av smällen och en kvinna i 35-årsåldern fick hjälp av ambulanspersonal efter att hon misstänks ha brutit ett revben. Ytterligare en person fick brännskador av hett kaffe.
– En person som befann sig under däck ska ha ådragit sig brännskador i samband med krocken, en person drabbades av ett benbrott och ytterligare en ådrog sig skärskador, säger Stockholmspolisens presstalesman Sven-Erik Olsson.

”En person som befann sig under däck ska ha ådragit sig brännskador i samband med krocken”

Har varit inne på reparation

Efter krocken tittade Sjöfartsinspektionen till båten och konstaterade att den fick fortsätta in till Nybrokajen i centrala Stockholm.

Veckor tidigare togs båten ur trafik på grund av den trasiga motorn och har varit inne på reparation. Men enligt  Jan Larsén finns ännu ingen förklaring till varför skopan inte fälldes ut vid olyckstillfället.
– Det fungerade bevisligen inte hundraprocentigt så man får se om man hittar något som går att förändra. Men just i dag finns det inget funktionsfel på den här mekanismen, säger han till DN.