Bara i Stockholm finns det ungefär 1 500 elsparkcyklar till uthyrning. Foto: Anna Ims

Transportstyrelsen efter dödsolyckan: ”Förbjud elsparkcyklar”

Elsparkcyklarna bör förbjudas – det menar Transportstyrelsens utredare Hans Cassepierre. Hårda kritiken kommer efter en dödsolycka i Helsingborg på torsdagskvällen. – Det är ett fordon som inte ska vara i trafiken, säger Hans Cassepierre till Aftonbladet.

  • Publicerad 12:19, 31 maj 2019

En 27-årig man på elsparkcykel krockade med en bil i Helsingborg sent på torsdagskvällen.

Han fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv gick inte att rädda.

Inte förvånad

Transportstyrelsens utredare Hans Cassepierre har tidigare varnat för farorna med de trendiga fordonen, som numera finns utplacerade på mängder av platser i Stockholm.

Han inte förvånad över att dödsolyckan skett, skriver Aftonbladet.

– Vi har tyvärr bara väntat på att det skulle komma en allvarlig olycka, och så klart är det extra tragiskt att någon omkommer, säger han till tidningen.

Djupt kritisk: ”fordon som inte ska vara i trafiken”

Akutmottagningen i Malmö uppger att det kommer in patienter varje vecka som har skador från att ha åkt elsparkcykel.

– Det är fordon som inte ska vara i trafiken, säger Hans Cassepierre.

I snitt en patient om dagen

Bara i Stockholm finns det ungefär 1 500 elsparkcyklar till uthyrning. De senaste månaderna har antalet elsparkcyklar, och antalet olyckor, ökat rejält i storstäderna.

På S:t Görans akutmottagning kommer det i genomsnitt in en patient per dag som varit med om en elsparkcykelolycka, rapporterar DN.

– De har alla möjliga skador. Det jag sett mest är ansiktsskador, tandskador, olika frakturer i armarna och en hel del huvudskador eftersom man sällan bär hjälm, säger sjuksköterskan Emma Hjelm till tidningen.

Enligt henne är det främst yngre personer, mellan 18 och 35 år, som kommer in för vård. Många av dem är alkoholpåverkade.

Voi: ”Vi beklagar”

Under dagen bekräftar företaget Voi att det är en av deras elsparkcyklar som varit involverad i dödsolyckan i Helsingborg under torsdagskvällen.

”Vi beklagar det inträffade, våra tankar går till familj och anhöriga. Det här är en allvarlig olycka och vi är i kontakt med myndigheter för att få mer information kring det inträffade”, skriver Voi i ett uttalande.

Företaget framhåller att trafiksäkerhet är en viktig fråga för dem och att de samarbetar med polisen i den pågående utredningen för att reda ut vad som hänt.