Tre nya träningsställen har redan öppnat.

Crossfit Glöd i Rotebro i november.

Sats i Häggvik i december.

True Workout i Sjöberg i januari.

Och i februari slår Sthlm Beach Club upp portarna i Julas gamla lokal i Häggvik.

– Jag ville starta ett ställe för beachvolleyboll och när jag hörde att Jula skulle flytta var jag först på bollen. Först hade jag tänkt mig två beachvolleyplaner, nu blir det mycket större än så, säger Magnus Ekqvist, Sollentunabo och företagare sedan 15 år.

Jula-lokalen är 3 000 kvadratmeter stor och när Lokaltidningen Mitt i får en smygtitt är det full rulle med grävskopor som kör in sand till de blivande planerna.

Om några veckor ska byggarbetsplatsen ha förvandlats till Sthlm Beach Club med sex beachvolleyplaner, tre padelbanor, gym, yta för beach fitness, och kafé.

– Inspirationen är Tropical Island i Berlin, en flyghangar som har gjorts om till en tropisk resort, fast jag har lite mer inriktning på sport, säger Magnus Enqvist.

I dag finns beachvolley bara i Södertälje i Stockholms län.

– Det är långt att åka för alla i norrort, så jag tror att det här kommer att funka. Och Sollentuna har en stark tradition både i volleyboll och i beachvolleyboll. Dessutom blir det här ett helt upplevelsecenter där familjer kan komma och spela beachvolley, beachhandboll eller padel. Och så har vi beach fitness med styrketräning på sand, även om konkurrensen på gymdelen är mördande, säger Magnus Enqvist.

Och den har alltså inte precis blivit mindre i Sollentuna den senaste tiden. Den 19 december öppnade Sats Häggvik i det nya handelskvarteret, dit bland andra Jula flyttade i slutet av 2020.

Anläggningen är ett av kedjans största center, och till sommaren kommer även här padelbanor och ett utegym på taket.

En annan nyhet på träningsfronten finns i Rotebro där Crossfit Glöd i november öppnade en nära 1 000 kvadratmeter stor anläggning i den över 100 år gamla K-märkta metallfabriken på Ebba Brahes väg.

Ambitionen är att sprida en passion för träning och rörelse i norrort, inte minst bland äldre, berättar Rich Palmer som driver anläggningen och är en av tre investerare.

– Vi har gruppträning för seniorer och där tränar bland annat två 84-åringar, säger han.

Rich Palmer har arbetat som polis i England i 13 år. Där tränade han crossfit och började sköta delar av fysträningen på polisskolan i London, innan han flyttade till Sverige för fyra år sedan.

– Det var min dröm att starta ett sådant här crossfit-ställe, an amazing place, säger han.

Han medger att tajmingen kunde ha varit bättre då man öppnade mitt i den värsta perioden med restriktioner på grund av covid-19.

– Absolut finns det en massa folk som inte ens tänker tanken att börja träna i nuläget. Men vi är ganska nischade, det gäller bara att nå ut. När pandemin är över kommer vi att kunna ha tävlingar och sociala evenemang här.

Ytterligare ett nytt träningsställe öppnade i det helt nyligen upprustade Sjöbergs centrum för ett par veckor sedan.

Det är i lite mindre skala, och ska så vara förklarar Ingela Bjurhager som startade True Workout i Sjöberg.

– Det är en liten kedja med ovanligt mycket träning utomhus och nästan helt utan redskap. Trenden inom träning verkar ligga åt utomhusträning, även innan corona, och åt små och personliga gym så det här ligger rätt i tiden, speciellt för vårt lilla och lite isolerade område Sjöberg, säger hon.

Ingela Bjurhager drog igång träningspass utomhus i Sjöberg och Kärrdal redan i höstas, men den lilla lokalen i Sjöbergs centrum öppnade den 11 januari.

Konceptet bygger helt på pass, ofta utomhus och med enbart kroppens egen vikt.

– Många som tränar själva på gym vet inte riktigt vad de ska göra. Här får alla coachning. Och blir det för många på ett pass så tar vi in en till ledare, säger hon.