PEAB håller på att flytta bryggan som under vintern fungerar som bro mellan fastlandet och Tranholmen. Foto: Jens Kassnert

Tranholmsbron på plats trots protestpicknick

Vinterbron till Tranholmen är på plats. Ett beslut som fattats på helt fel sätt menar en del Tranholmsbor som demonstrativt ordnade en picknick för att störa bromonteringen.

  • Publicerad 17:49, 18 aug 2020

Under sommaren fattade kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) ett beslut om att vinterbron till Tranholmen skulle läggas i tidigare normalt. Detta på grund av coronapandemin och för att minska smittspridningen.

Det satte sig ett antal personer på Tranholmen emot och menar att ett sådant beslut inte kan tas utan dialog med Tranholmens styrelse.

– Det var ett brådskande beslut och det har jag som kommunstyrelsens ordförande rätt att ta. Det är inte rimligt att sammankalla kommunstyrelsen mitt i sommaren för ett sådant beslut, säger Hanna Bocander och fortsätter.

– Vi som kommun ska göra vad vi kan för att minska smittspridning och kunna genomföra en flexibel skolgång, det är enda anledningen till bron läggs ut tidigare.

Prövar beslutet

Föreningen Picknick för äganderätten grundades av några boende på Tranholmen och de genomförde en picknick vid brofästet och i vattnet med ett 40-tal personer involverade. Detta för att störa anläggningen av vinterbron.

Under tisdagsmorgonen gjorde kommunen klart med ett bygglov för vinterbron och arbetet kunde påbörjas.

– Hanna Bocander vill säkert väl men har missat en viktig demokratisk princip. Jag har svårt att tänka mig att någon annan fastighetsägare i Danderyds kommun skulle acceptera att kommunen anlägger en väg på tomten, oavsett orsak. Dessutom utan att fråga om lov, ja utan att ens prata med ägaren, säger Natanael Derwinger från föreningen Picknick för äganderätten.

Tranholmens fastighetsägareförening och samfällighetsförening styrelse har begärt en laglighetsprövning hos förvaltningsrätten över hur beslutet har tagits och väntar på besked.

Lyckad picknick

Picknicken då?

Jo, den var trevlig vittnade deltagare som var med. Och målet med den var aldrig att stoppa utläggningen av bron utan picknicken var en symboliskt markering mot kommunens beslut.

– Vårt enda krav var att kommunen skulle fråga vår styrelse om lov och i dialog med dem lösa frågan i samförstånd. Det var en trevlig stund där vi bland annat pratade om vad vi älskar med Tranholmen och hur vi vill att ön ska se ut om 50 år när vi lämnat den till kommande generationer, säger Natanael Derwinger.

Alla på Tranholmen delar dock inte den nystartade föreningens synsätt och anser att det är bra att bron läggs ut och att skolbarnen kan ta sig till skolan utan att vänta på skolbåten.

Vårt enda krav var att kommunen skulle fråga vår styrelse om lov

Natanael Derwinger

– Framförallt har jag fått positiv respons från de boende på Tranholmen. Det är beklagligt att några få beter sig på det där sättet. Att de inte förstår att vi gör vad vi kan för att stoppa smittspridningen och vill hjälpa till istället, säger Hanna Bocander.

Föreningen Picknick för äganderätten menar att de gärna vad de kan för att stoppa smittspridning och det har inget med beslutet om att utan lov anlägga en väg på privat mark.

– Vi följer myndigheternas råd precis som alla andra. Om Danderyds kommun vill att vi Tranholmsbor agerar annorlunda än andra eller ska följa andra direktiv får då gärna kontakta oss och berätta om det. Men vi har inte hört något, säger Natanael Derwinger.

Tranholmens skolbarn får tidig flottbro på grund av corona