Vasa Real ska byggas ut, men projektet stoppas av ett infekterat trädbråk. Foto: Arkivbild

Trångt på Vasastans skolor – ”kritiskt läge”

Det börjar bli trångt på Vasastans skolor. Under de kommande sju åren behövs 1 800 nya platser i grundskolan, men flera stora skolprojekt dröjer. ”En kritisk situation”, enligt utbildningsförvaltningen.

  • Publicerad 06:28, 24 feb 2018

På Norrmalm väntas antalet elever i åldrarna 6-15 år öka med 630 personer fram till år 2025. Störst är ökningen i Hagastaden och Birkastan.

Kritiskt läge

Tillväxten ställer höga krav på stadens skolbolag SISAB, som måste skapa 1 800 nya skolplatser på Norrmalm de kommande åren. Anledningen är den ökande befolkningen, men också det ökade antalet elever som pendlar in till stadsdelen, omkring 3 100 elever varje dag.

Att få plats med alla unga innebär ett avancerat pussel för Stockholms stad. En ny skola ska byggas i före detta Sveaplans gymnasium, men är klar först 2022. Karlbergsskolan kan flytta in i äldreboendet Vasens lokaler, men även det dröjer.


I en serie artiklar granskar nu Mitt i hur vi i innerstan påverkas när allt fler ska samsas på samma yta – artikel fem i serien handlar om trängseln i skolan. Här kan du läsa alla tidigare artiklar.


En av skolorna som redan nu lider av lokalbrist är Lilla Adolf Fredriks skola på Dalagatan. För att få plats med de nya eleverna måste skolan bygga ut sin vindsvåning. En annan skola som kommer att drabbas av trånga lokaler är Vasa Real. Här skulle staden bygga 500 nya elevplatser, men bygget sinkas på grund av en konflikt om skolgårdens träd.

– Vi måste få igenom våra projekt och det blir kritiskt när stora utbyggnader stoppas av domstol. Det finns inga stora marginaler på Norrmalm, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

Måste bygga paviljonger

Enligt utbildningsförvaltningen är situationen för stadsdelens kommunala skolor kritisk. Särskilt sårbart är det i Hagastaden. Staden har räknat med 13 barn per 100 invånare i de nya bostäderna, men risken att det blir fler bedöms av SISAB som relativt stor. Hagastadens nya skola ska ge plats åt 1 660 elevplatser men dröjer till 2023.

När skolorna byggs ut måste staden hitta tillfälliga platser åt eleverna. Även det är en utmaning, eftersom det finns få lediga ytor i stan. På Rödabergsgatan har man hittat en lösning med en paviljong på höga pålar.

– Som gammal arkitekt vill jag gärna se stora skolpalats, men ibland får man använda sig av paviljonger i övergångsperioderna. De är välplanerade och jättefina invändigt men de ska inte stå där i mer än fem tio år. Det är en undantagslösning, säger Olle Burell (S).

Förslag om distansundervisning

En annan lösning som diskuteras är distansundervisning, en metod som vanligtvis inte tillåts enligt skollagen. I stadens lokalförsörjningsplan föreslås metoden som ett sätt att ”minska beroendet av lokaler” men enligt Olle Burell (S) finns inga konkreta planer på att genomföra metoden under de närmaste åren.

– Vi ska använda digitaliseringens möjligheter men distansundervisning kan inte ersätta de stora byggbehoven, säger han.

Fakta

40 nya skolor

SISAB ska ta fram 55 000 nya elevplatser till 2040. Det är en ökning med 50 procent jämfört med dagens elevantal och motsvarar 39 skolor med 900 elever var.

 

Källa: SISAB

Fakta

Varje elev har 12 kvadratmeter

Stockholms kommunala grundskolornas har en kvadratmeteryta på drygt 1 000 000 kvadratmeter, fördelat på 80 400 elever. Det innebär att varje elev har 12 kvadratmeter att röra sig på.

Källa: Stockholms stad