Trångt på bussar efter indragna avgångar

Flera resenärer vittnar om trängsel i kollektivtrafiken på måndagen efter att SL dragit ner på avgångarna. Det trots rekommendationerna att folk ska hålla avstånd för att minska smittospridningen av coronaviruset.

  • Publicerad 08:43, 23 mar 2020

”I bussen var det cirka 50-60 personer och många kunde inte hoppa in i bussen på vägen eftersom den var full!”

Så lyder ett av vittnesmålen från Stockholms kollektivtrafik på måndagsmorgonen. Främst kommer de från bussar i Nacka och Värmdö påväg in mot stan. Men det ska även ha varit trångt på bussar från söderort, södertörn och Danderyd, samt på tvärbanan.

Även på linje 1 från Frihamnen in till stan ”stod folk som packade sillar”

”Nu skriver ni på alla posters att vi, resenärer, ska visa hänsyn och sprida oss i kollektivtrafiken, men hur är det möjligt?” Frågar sig en resenär.

Hade inte räknat med trängseln

SL trodde inte att risken för trängsel skulle öka.

– Nej, det hade vi inte gjort. Vi tog beslutet eftersom att vi såg att antalet påstigande minskade med hälften under förra veckan. Samtidigt larmade våra entreprenörer om ett 20 procentigt personalbortfall. Vi drabbas av coronaviruset precis som alla andra verksamheter. Vi hoppas och tror att stockholmarna kommer att ha förståelse, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Vi som bor i Stockholm måste hjälpas åt

Claes Keisu, pressansvarig på SL

Många väntade in nästa buss

Flera resenärer valde att vänta på nästa buss när de upptäckte trängseln.

”Buss 492 blev fullsatt vid Orminge C med en massa stående passagerare dessutom! Från Ektorps C var bussen fylld till bredden med stående passagerare men totalt tre personer valde att vänta minst 20-25 minuter på nästkommande buss!”

SL har infört nya regler med påstigning bak på bussarna och rekommenderar resenärerna att sprida ut sig.

Fortsätter med reducerad trafik

Från och med i dag, måndag, har antalet avgångar för bussar, lokalbanor och pendelbåtar, blivit färre på grund av coronaviruset. Tunnelbanan och pendeltågen går som vanligt. 

Claes Keisu gissar att mycket av morgonens trängsel kan bero på att allt fler stockholmare nu tröttnat på att jobba hemma. Hur länge kollektivtrafiken kommer att köra i reducerad trafik kan han inte säga i nuläget.

– Det är ett allvarligt läge. Vi kommer att köra så mycket vi kan sett till de resurser vi har. Det är viktigt att kollektivtrafiken fortsätter att fungera. Men går det att ta en senare buss är det att föredra. Vi som bor i Stockholm måste hjälpas åt nu, säger Claes Keisu.

Upplevde du också trängseln? Hör av dig till oss.