Badplatser. Om smittspridning eller akut trängsel uppstår på badplatser kan kommunerna, i dialog med Länsstyrelsen och Smittskydd Stockholm, ta beslut om att stänga ned badplatser såsom Hägernäsbadet. Foto: Arkivbild Mikael Andersson

Trängsel kan leda till stängda bad

Om det blir trångt på stranden kan badplatser stängas av i sommar. Men sannolikheten att det kommer hända är inte stor, meddelar kommunerna.

  • Publicerad 10:00, 8 maj 2021

Jag hoppas verkligen inte att kommunen behöver fatta ett sådant beslut.

Om en inte för avlägsen framtid kommer stränderna i Värtan och sjöarna i norrort börja fyllas med badgäster.

Nu förbereder sig kommunerna, som har ett tillsynsansvar för de allmänna platserna, inför sommaren med anledning av pandemin.

– Vi kommer ha någon sorts bemanning av sommarjobbare, som förutom att hålla rent och snyggt även ska arbeta med att informera om Folkhälsomyndighetens råd, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun.

"Vi har kloka medborgare"

Johan Nordenmark, säkerhetschef i Danderyd, meddelar att det pågår ett arbete i Danderyd att förbereda sig inför beach 2021.

Förhoppningen är kommunens åtgärder med skyltar och information via de vanliga kanalerna räcker.

– Vi har kloka och numera mycket erfarna kommunmedborgare i ämnet covid-19. Om vi informerar om hur viktigt det är att vara på den säkra sidan så kommer det att gå bra.

Det krävs för stängning

Men om för många badgäster bryter mot råden kan det bli nödvändigt att stänga badplatser helt.

– Jag hoppas verkligen inte att kommunstyrelsen behöver fatta ett sådant beslut. Men, ja, det är möjligt. Men jag vill understryka att det är en sista, yttersta åtgärd, säger Johan Nordenmark.

Erik Andersson (M) tror att sommaren kommer gå bra, sett till smittspridning.

– Om vi tittar på förra sommaren gick smittspridningen ner. Förhoppningsvis blir det så i år också.

Kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, Hanna Bocander (M), instämmer. Hon tror inte att en stängning av badplatserna kommer bli aktuell.

"Följ rekommendationer"

– Vi har inte den typen av stora stränder som i Falsterbo eller turismen som på Vaxholm, för att det skulle vara aktuellt, säger hon.

– Men med det sagt får vi fortsätta följa rekommendationerna och ha sunt förnuft – även den här sommaren.

Danderyd. Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd tror att invånarna kommer att respektera restriktionerna. Foto: Jonatan Bylars

Täby. Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby hoppas att smittspridningen minskar till sommaren. Foto: Åsa Sommarström

Kommuner kan föreslå förbud

I januari beslutade regeringen om att anta en "begränsningsförordning" för att förhindra smittspridning. Enliga denna kan kommuner föreslå föreskrifter om förbud att vistas vid vissa platser. Detta görs i så fall i samråd med Smittskydd Stockholm och Länsstyrelsen.

Varken Täby eller Danderyd rapporterade sommaren 2020 om ökad trängsel på badplatser.