Trängsel i skolorna ökar risken för allergi

Allergirisken på skolor och förskolor i Nacka behöver kartläggas, anser Socialdemokraterna. I dag saknar flertalet skolor och förskolor allergikontroller, enligt politikerna.

  • Publicerad 18:24, 7 sep 2014

Socialdemokraterna i Nacka efterlyser nu regelbundna miljökontroller i skolor och förskolor för att minska allergirisken.

– Det är en enkel grej att göra, säger Gunnel Nyman Gräff (S), som tillsammans med partikollegor skrivit en motion i ärendet.

Lokalerna som skolor och förskolor disponerar i Nacka har enligt Gunnel Nyman Gräff i många fall fler barn än lokalerna är avsedda för. Det medför i sin tur att ventilationssystemen inte alltid hänger med. Det kan öka risken för dålig luft, något som i förlängningen kan leda till att de som vistas i lokalerna kan utveckla allergier, enligt Nyman Gräff.

Hon efterlyser nu att kommunen kartlägger hur utbrett problemet är.

– Enda sättet är att göra allergironder i skolor och förskolor.

Nyman Gräff får medhåll av Eva-Maria Dufva på Astma- och allergiförbundet.

Enligt henne saknar en majoritet av landets skolor och förskolor så kallade allergironder.

– Vi tycker att det ska göras, jätteviktigt, det ska göras i mycket större grad än i dag, säger Eva-Maria Dufva.

Att göra allergironder är inget som står i lagen, enligt Marie-Louis Luther, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

– Men är man förälder som ska välja skola är det bra att veta om det är bra städning, frisk luft och om det finns ventilationskontroller, säger hon.

Marit Lundell, miljö- och hälsoinspektör i Nacka kommun, berättar att man i dag inte arbetar med allergi­ronder.

– Det är upp till varje förskola att arbeta med det. Det är också många förskolor som gör allergironder och vi brukar tipsa om att de kan göra sådana kontroller.

Linda Norberg (M), ordförande i utbildningsnämnden, vill inte föregripa ett beslut om S-motionen men säger:

– Det är väldigt viktigt att barn har god arbetsmiljö. Nacka tar det på stort allvar, men om S-motionen är bästa lösningen vill jag låta vara osagt. Det är en svår fråga att ge enkla svar på.

Fakta

Astma- och allergiförbundet kan hjälpa

På Astma- och allergiförbundets hemsida kan skolor och förskolor genom att fylla i ett formulär få tips om hur de kan minimera allergirisken för barnen.

Andelen barn i åldern 4 respektive 12 år som får astma har enligt Astma- och allergiförbundet ökat från sex till nio procent sedan 2003. Dålig lokalluft anges som en orsak.

Källa: Astma- och allergiförbundet

Visa merVisa mindre