Tränaren Stefan Billborn om hur AIK ska besegras

I våras lät sig Hammarby kvävas av ett ytkontrollerande AIK, och föll med 0–1. Det tänker Bajen undvika i superderbyt på Friends Arena på söndag. – Vi måste våga tro på vår förmåga och ge oss själva chansen att vinna, säger succétränaren Stefan Billborn.

  • Publicerad 16:02, 20 sep 2018

Hammarby har precis avslutat en blåsig träning på Skarpnäck sportfälts naturgräs. Medan spelarna lommar av planen samlar lagets huvudtränare Stefan Billborn in koner, västar och en och annan boll.

Hammarbytruppen samlad efter torsdagens träning i Skarpnäck. Hade man vunnit bortamatchen mot Sirius i måndags (1–1) så hade Bajen tagit över serieldeningen vid seger mot AIK på söndag. ”Äh, vi summerar serien efter 30 omgångar. Och jag tror inte att AIK vinner nio raka”, säger Stefan Billborn. Foto: Tomas Stark

Det är tre dagar kvar till den upphaussade matchen mot AIK på söndag, derby och seriefinal i ett, och alla deltog i fotbollsträningen utom lagets bäste målskytt hittills, Nicola Djurdic.

– Äh, han fick en stämpling senast, men det ska inte vara någon fara, säger Stefan Billborn.

Hela truppen tillgänglig på söndag

Målvakten Johan Wiland klev av träningen med kvarten kvar efter att ha sträckt ut och räddat ett skott från vänsterbacken Oscar Krusell, men inte heller det oroar Billborn.

– Vi tejpar och sprutar Wiland hela tiden. Han brukar träna begränsat, kanske tre av fem fotbollspass. Det viktiga är att vi har honom fit till matcherna.

Det innebär att Stefan Billborn har hela truppen tillgänglig, inga skador och inga avstängningar, till söndagens derby.

”De åkte dit för att spela 0–0”

I våras hade Hammarby inlett med åtta segrar och en oavgjord när man tog emot AIK hemma på Tele2 Arena. Men då tog det stopp. AIK fick matchen dit de ville och vann med 1–0 efter en sen och diskutabel straff.

– Ja, de åkte dit för att spela 0–0, och det borde ha blivit 0–0. Men de fick en straff som jag fortfarande tycker är väldigt tveksam. AIK är duktiga på att kontrollera ytor och kväva motståndarna. Hur en match ska bli är omöjligt att säga i förväg, men jag tror att de är ännu mer bekväma med kryss i matchen på söndag.

Så hur ska ni göra för att inte låta er kvävas igen?

– Vi måste våga tro på vår förmåga, våga spela ut, och ge oss själva chansen att vinna.

IFK Norrköping har gjort fem av de endast 13 mål som AIK har släppt in hittills, finns det något att lära av dem?

– Ja. De gjorde tre av de där målen i ett läge då de gick in med 0–2 och inte hade något att förlora. Då vågade de ösa på och riska lite. Då blev det frejdigt, annars är det lätt att bli passiv mot AIK.

Hammarby har överraskat de flesta

Att AIK leder Allsvenskan efter 21 omgångar är ingen jätteskräll. Men att Hammarby skuggar dem som tvåa, med 44 poäng mot AIK:s 48, kunde ytterst få förutspå inför seriestarten. Sedan återkomsten till Allsvenskan har Bajen placerat sig 11:a, 11:a och 9:a, och ingenting under försäsongen talade för en bättre säsong i år.

– Jag håller med. Då hade nog de flesta av våra supportrar varit nöjda om vi hängt kvar, säger Stefan Billborn.

Ändå verkade du inte orolig, åtminstone inte utåt.

– Nej, vi ville gå från att spela lite bonka-fotboll till att mer driva matcherna. Jag var helt säker på att vi skulle få allt att hänga ihop, och det sa jag till spelarna också.

Det inledande fyspasset är över och Hammarbyspelarna gör sig redo för tvåmålsspel, medan Stefan Billborn antecknar febrilt i sitt block. Foto: Tomas Stark

Och så blev det. Lagom till premiären mot Sirius föll allt på plats och Hammarby radade upp segrar under våren. Efter VM-uppehållet har det fortsatt gå bra – men inte lika bra.

”Det blir en häftig match på söndag”

– Det är nog en kombination av att motståndarna har fattat att vi är bra, de spelar mer defensivt mot oss än innan, och att vi inte riktigt har haft marginalerna med oss. Trots att våra motståndare ofta centrerar med tre spelare och blir väldigt låga har vi skapat många målchanser, men vi måste bli mer effektiva, säger Stefan Billborn.

Ni är vana att spela inför dryga 20 000 åskådare hemma på Tele2 Arena. Mot AIK ser det ut att bli omkring 49 000. Vad tänker du om det?

– Det blir ingen skillnad för spelarna. Akustiken på Tele2 gör att det låter lika mycket där när det är derby där med 28–29 000 på läktarna. Men det blir en häftig match på söndag!