Bygge. Så här kan området kring Träkvista torg komma att se ut i framtiden. Foto: Skiss: ÅWL

Träkvista ska få ansiktslyft

Träkvista kan komma att få nya bostäder. – Vi ser stor potential att förbättra platsen, säger Mikael Rosenberg, vd på bostadsbolaget Trygghem.

  • Publicerad 09:05, 5 sep 2016

Vi vill utveckla torget och få till nya fräscha butiker med större utbud och lägenheter.

Under det senaste halvåret har Trygghem successivt köpt fastigheter vid Träkvista torg.

– Vi vill utveckla torget och få till nya fräscha butiker med större utbud och lägenheter. Vi vet att det är brist på lägenheter på Ekerö, säger Mikael Rosenberg.

Han poängterar att projektet är i startgroparna.

– Vi vill bygga blandade storlekar av lägenheter i några nya hus vid torget, säger han.

Närmast väntar en planprocess tillsammans med Ekerö kommun och den hoppas Mikael Rosenberg ska vara klar i slutet av nästa år.

Haft ögonen på Ekerö

Företaget har gjort liknande projekt runt Mälar­dalen tidigare. Bland annat har de byggt i Salem, Hägersten, Täby och centrala Enköping.  

– Vi har tittat på Ekerö tidigare, men det här är vårt första projekt som vi kommer till skott med där. Vi tycker att det är en spännande kommun med stor potential. Det finns mycket mark, men brist på lägenheter.

Enligt Mikael Rosenberg är det bostadsrätter från en- till femrummare som är planen.

– Sedan har vi även en plan på att bygga ett vårdboende tillsammans med kommunen vid platsen. Det är något som vi vet efterfrågas, säger han.

I dagsläget finns flera olika butiker i området och det ser företaget även i sin framtidsplan.

– Den nuvarande centrumfastigheten är ganska sliten. Där behövs det nybyggnation, det bör öppna dels för nya fräscha lokaler, men även fler lokaler som kan öppna ytterligare verksamheter.

Han ser flera saker som lockar med just Ekerö.

– Det är nära centrala Stockholm, naturskönt och det passar bra att bygga lägenheter i torg- och centrummiljö, säger han.

Trygghem har ännu inte varit i kontakt med de företag som verkar i området i dag, men enligt Mikael Rosenberg är ambitionen att de ska kunna vara kvar på området även i framtiden.

Viktigt att satsa på handeln

Hur många bostäder det planeras för eller hur höga husen väntas bli kan inte Mikael Rosenberg säga i dagsläget.

En av de som kan påverkas av projektet är Jesper Blockström som driver Colorama Ekerö, han håller med om att torget behöver en upprustning.

– Det som jag tycker känns viktigt är att man behåller känslan av Träkvista torg med handel. Det tror jag att det finns ett behov av, säger han.

Han hoppas att kommunen lyssnar på de som verkar i området.

– Butikerna och restaurangerna runt torget betyder mycket för hur torget upplevs som mötesplats. Satsar man endast på lägenheter så försvinner ett känt landmärke från Ekerö, säger han.

Några lokala bostadsprojekt

Jungfrusund. Pågår bygge av bostadsrätter med preliminär första inflyttning i november och december.

Nibbla backe. Bostadsrätter byggs i området och markarbete inleddes hösten 2015.

Skomakartorp, Skärvik. Villatomter har börjat säljas och sammanlagt 55 villor ska byggas.

Wrangels väg. Ekerö bostäder bygger 65 hyresrätter.

Ekbacken, Ekerö. Med preliminärt tillträde 2017 byggs just nu bostadsrätter i området.

Visa merVisa mindre

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40

Stockholmarna både hyllar och kritiserar nya munskyddsrådet

Nyheter ✔"Upp till var och en" ✔"Borde vara krav" ✔"Löjligt" Mitt i tog ett snack med resenärer i norra länet när det nya rådet om munskydd i kollektivtrafiken trädde i kraft. Och det råder minst sagt delade meningar.torsdag 7/1 15:14

Här är vårens största vägarbeten i västerort

Nyheter Mindre trafik på grund av pandemin Förbifarten, nya trafikplatser och brorenoveringar. Flera stora väg­arbeten drar igång i västerort i vår – men trots det ser kö­läget bra ut. Trafiken har minskat i rusningstid på grund av pandemin.fredag 1/1 8:00