Snöplogningen har hittills fungerat som planerat. (OBS, bilden är tagen från snösmockan i november) Foto: Mikael Andersson

Trafikkontoret om snöplogningen: "Full styrka hela natten"

Under natten har två genomplogningar av innerstadsgatorna genomförts. "De första indikationerna ser bra ut, skottningen verkar ha fungerat", säger Anders Porelius på trafikkontoret.

  • Publicerad 08:05, 4 jan 2017

Totalt har närmare 200 stycken snöröjningsfordon arbetat under natten mot onsdagen, för att få bort snön som fallit.

– Det är otroligt mycket lättare att skotta under natten, när det går att komma fram med våra stora fordon. Vi har lyckats göra två genomplogningar av innerstan och enligt de första rapporterna ska det se hyfsat ut, säger Anders Porelius på trafikkontoret.

Mängder med inställda bussar under onsdagsmorgonen

Huvudstråken har varit prioriterade och det finns givetvis mindre gator där plogbilarna inte hunnit ploga. Men fortsätter det snöa under dagen kan det bli mer problematiskt.

– Då måste vi ta beslut om att lasta ut snön till tipparna med hjälp av lastbilar. Vi väntar med det beslutet så länge som möjligt, säger Anders Porelius.

Varningen: Nytt snökaos i Stockholm

Anledningen till trafikkontoret helst väntar: Det är inte bra för miljön med alla tunga lastbilar, det är kostsamt och det försämrar trafikläget.

– Om det fortsätter snöa måste vi göra plats för att kunna skotta, det beslutet tas under förmiddagen, säger Anders Porelius.

”Vi var för milda” – trafikkontoret självkritiskt efter snösmockan i november

Uppmaningen: Ställ bilen hemma

Enligt trafikverket är samtliga regionala vägar i Stockholms län öppna. Ingen snö har gjort att någon sträcka har tvingats stänga. Men trafikverket uppmanar folk som inte behöver att ge sig ut i trafiken att ställa bilen hemma.