Flygplan lyfter över Bromma flygplats. Foto: Mostphotos

Trafikexpert: ”16 000 jobb försvinner med Bromma”

Försämrad miljö och tusentals förlorade jobb. Det skulle bli konsekvenserna av en flytt av inrikesflyget från Bromma flygplats till Arlanda, menar en trafikexpert. – På lång sikt handlar det om 16 000 färre jobb i hela Sverige, säger Göran Tegnér.

  • Publicerad 10:40, 6 nov 2018

Göran Tegnér tror att det kommer ta tid för ekonomin att anpassa sig till en flytt.

– På lång sikt, då talar jag om 25-30 år för det tar tid att anpassa sig, då handlar det om 16 000 färre jobb i hela Sverige varav 8 000 i Stockholms stad. Tio miljarder i förlust av intäkter, säger trafikutredaren och Lidingöliberalen Göran Tegnér till P4 Stockholm.

Göran Tegnér, trafikutredare. Foto: Liberalerna Lidingö.

Tegnér har erfarenhet av flygplatsutredningar från bland annat WSP konsult, Stockholms stad och i rollen som utredningschef vid Stockholmslandstingets trafikkontor.

”Väldigt korkat”

2038 går markavtalet med Stockholms stad ut och Stockholms nya grönblåa allians tänker inte förlänga det. Även Jacob Wallenberg, Investors vd, är positiv till en flytt trots att företrädare för näringslivet tidigare har kämpat för Bromma flygplats.

Göran Tegnér tror inte att Stockholm klarar sig med en enda flygplats och ser skäl för den att stanna.

– De regioner som växer mest är de som har bäst flygtillgänglighet och de som växer långsammast är de har sämst flygtillgänglighet.

Han tror även att miljön kommer att drabbas av en flytt. 70 procent av flygen till Bromma kommer söderifrån, vilket innebär längre flygsträckor norrut till Arlanda. 

– Om man ska bebygga Bromma, då gör man miljövinster för bostäderna hamnar rätt så centralt i Stockholm. Men det blir ökade utsläpp från alla flygplan. Det är väldigt korkat, säger han till P4 Stockholm