Trafikborgarrådet Daniel Helldén tillbakavisar krav på att slopa p-böter för bilägare med insnöade fordon i spåren av förra veckans snöoväder. Foto: Anders Björklund

Trafikborgarrådet: Inga slopade p-böter för insnöade bilister

Bilister som har fått p-böter trots snökaos kan inte räkna med dispans.  Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tillbakavisar Moderaternas krav på att slopa böter.

  • Publicerad 18:08, 14 nov 2016

För trafikkontoret tog det flera dygn att snöröja gatorna i Stockholm efter ovädret i mitten på förra veckan. Moderaten Cecilia Brinck, oppositionsborgarråd och vice ordförande i trafiknämnden, tyckte att staden därför skulle slopa böter för bilägare tills snöröjningen var färdig.

– Jag har full förståelse för om människor blir arga över att staden i det läget går ut och bötfäller bilar som har snöat in. Det löser inget problem, fordon som är i vägen ska forslas bort, inte bötfällas, sa Cecilia Brinck (M) då.

Bengt Klasson, boende i Hammarbyhöjden, anser också att det är orättvist att bilister bötfälls när staden inte levererat ordentlig snöröjning. ”Bilen måste flyttas på så kallade städdagar, men oplogade vägar med halvmeters höga hårda vallar omöjliggör att parkera på alternativa gator”, anser han.

Trafikkontoret går däremot inte på mjuka linjen. Endast bilägare med handikapptillstånd har fått dispans för att stå kvar längre, enligt Anders Porelius, pressansvarig på Trafikkontoret. För alla andra bilister gäller de vanliga parkeringsreglerna.

– Vi behöver flytta de här bilarna för att kunna komma in på gatan, trottoaren och gångstråk. Det är inga nya regler. Det här gäller på vintern.

Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP), som själv kritiserade snöröjningen, kommenterar i dag moderaternas krav på slopade p-böter:

– För det första när det gäller städdagar måste vi se till att bilarna flyttar på sig så vi får bort snön. Att då ta bort böterna där ger ju fel signaler, säger Daniel Helldén.

Klagomålen mot snöröjningen nådde i slutet av veckan en topp med över tusen fler anmälningar än en vanlig dag. Trafikborgarråd Daniel Helldén har också initierat en genomgång av konsekvenserna av snöfallet. Han ska ta med sig frågan om att felanmälan tillfälligt slogs ut i torsdags, säger han.

Stockholms stads felanmälan av snöröjning har på måndagen kvar samma meddelande om besvärligt väderläge som förra veckan. Denna gång kopplas dock inte samtalet bort när lokaltidningen Mitt i Söderort ringer dit. Efter sju minuters kötid svarar en handläggare.

Hade ni fel på felanmälan i torsdags? 

– Nej, vi var nog bara överbelastade, säger handläggare, som inte känner till att samtal blev nedkopplad efter trettio minuter.