Seniorer på Träffpunkt Enebyberg är oroliga för vad som händer med verksamheten. (Bilden är taget vid ett annat tillfälle). Foto: Jens Kassnert

Träffpunkten hotas av nedskärningar – trots kommunens löfte

Träffpunkt Enebyberg hotas av nedskärningar. Detta trots löfte från kommunen att seniorträffen skulle bli kvar så som den ser ut i dag. Seniorerna är oroliga men kommunen lugnar.

  • Publicerad 18:34, 13 jan 2020

I höstas firades det på Träffpunk Enebyberg. Då hade seniorerna fått ett löfte från kommunen att verksamheten blir kvar som den ser ut i dag. Något som Mitt i rapporterade om.

Firandet föregicks av hot om nedläggning på grund av kommunens dåliga ekonomi. Nu har personalen nåtts av ett annat oroande förslag, deras tjänster föreslås bantas med 25 procent vardera.

– Självklart blir det sämre om timmar dras in. Vi hade ju hoppats på att min kollega i stället fått utökat med 25 procent. Vi har fullt upp hela dagarna så det blir mindre aktiviteter för seniorerna vid indragning av tjänsterna, säger Anna Malmsköld som är ansvarig för seniorverksamheten.

Jubel på Träffpunkten när Danderyd gav positivt besked

Oroliga seniorer

Flera seniorer vittnar om att stämningen på seniorträffen är låg och har varit så sedan i höstas. Många känner sig oroliga över vad som ska hända. Om det här förslaget går igenom tror Anna Malmsköld att flera seniorer kommer att må ännu sämre.

– Många seniorer är redan ofrivilligt ensamma vilket kan leda till alkoholproblem och psykisk ohälsa. Detta tar vi på stort allvar och gör allt för att våra seniorer i Danderyds kommun ska trivas, känna trygghet, gemenskap och äta lunch och delta i grupper i glada vänners lag, säger hon.

Alla dessa nedskärning beror ju på slarv från kommunens sida med ekonomin, sedan får vi ta smällen

Anna Malmsköld

Med minskade timmar för personalen menar Anna Malmsköld att det är obegripligt hur de ska bedriva samma fina verksamhet som finns i dag. Anna säger att förutom att både hon och kollegan Britt Devik får en sämre privatekonomi är det seniorerna som får lida för kommunens ekonomi.

– Alla dessa nedskärning beror ju på slarv från kommunens sida med ekonomin, sedan får vi ta smällen. Den som var ekonomiansvarig fick sparken men fick miljonbelopp i avgångsvederlag. Det är inte rättvist, säger Anna Malmsköld.

Kommunen lugnar – verksamheten ska vara kvar

Det förslag som ligger från kommunen är en del av arbetet som just nu pågår med att se över tjänster och verksamheter. Alla detaljer är inte på plats men Robert Nibelius (M) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden står fast vid det som han har lovat – seniorverksamheten ska vara kvar. Och den ska vara lika bra.

– Jag vill vara säker på att vi inte gör något som gör att vi inte kan bedriva samma verksamhet som vi har i dag. Vi måste också säkerställa att vi kan leverera samma goda kvalitet. Det har vi ju sagt. Skulle annat komma fram måste vi titta på det då, säger han.

Kan det bli samma goda kvalité med färre timmar?

– I grunden ska vi säkerställa en bra verksamhet. Exakt hur den bemannas är inte klart.

Fler nedskärningar i Danderyd – Träffpunkt Enebyberg bantas