Anna-Lena Ringh och Mika Ilham besöker Stigen nästan varje dag och har många fina minnen härifrån. Foto: Stefan Källstigen

Träfflokal i Skogås stängs: ”Stigen har räddat mitt liv”

Träfflokalen Stigen i Skogås ska läggas ner. I många år har den varit en mötesplats för människor med psykisk ohälsa. – Stigen har betytt livet för mig, säger Monika Ilham. Nu är hon och de andra besökarna rädda att de ska isoleras ännu mer.

  • Publicerad 11:30, 19 feb 2020

Träfflokalen Stigen i Skogås är en öppen verksamhet för människor med psykisk ohälsa som funnits i 30 år. Monika Ilham och Anna-Lena Ringh besöker verksamheten nästan varje dag. Monika har gått hit i över 20 år.

– Stigen har räddat mitt liv. När jag mådde som sämst och knappt orkade gå upp ur sängen kunde jag ändå ta mig hit, sätta mig ner med en kopp kaffe och prata med riktiga människor som vet hur det är. Och tack vare Stigen kunde jag börja jobba igen, säger hon.

Besökarna lagar och äter lunch tillsammans. De fikar och det finns ett bageri som drivs som ett kooperativ. En dag i veckan brukar de göra utflykter.

Monika Ilham och Anna-Lena Ringh blir både upprörda och ledsna när de tänker på att Stigen inte ska finnas kvar. De talar varmt om personalen och vad mötesplatsen har betytt för dem. Foto: Stefan Källstigen

Blir mer isolerade

I ett tjänsteutlåtande föreslås nu att verksamheten läggs ner. Istället hänvisas de som går där till verksamheter i Huddinge och Flemingsberg.

Det finns inte när du mår dåligt att du ska sätta dig på en buss och åka dit. Jag kommer att bli ännu mer isolerad.

Anna-Lena Ringh.

– Det finns inte när du mår dåligt att du ska sätta dig på en buss och åka dit, det kommer inte att ske. Jag kommer att bli mer isolerad, säger Anna-Lena Ringh.

Monika, Anna-Lena och de andra fick reda på nedläggningen på ett informationsmöte för nyligen.

– De behandlar oss som mindre vetande, de talar till oss som om vi vore barn. Vi är myndiga personer och förtjänar respekt. Alla kan drabbas av psykisk ohälsa, säger Monika Ilham.

Färre besökare

Nedläggningen motiveras med att Stigen haft allt färre besökare de senaste åren. Antalet besök har mer än halverats sedan 2013. I fjol var det 12 personer som regelbundet besöker verksamheten, enligt tjänsteutlåtandet.

– Det är ett lågt utnyttjade av verksamheten. Vi når inte de målgrupper vi behöver, säger Christine Salemka Carlsén, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen.

Men hur ska ni nå dem om ni stänger den enda träfflokal som finns i Skogås?

– Planen är att i ska fortsätta ordna utflykter som utgår från Skogåsområdet. Vi håller på att ta fram ett informationsmaterial om vilka sysselsättningsverksamheter vi har inom socialpsykiatrin. Vad gäller den yngre målgruppen pågår ett projekt där även deltagare från Skogås ingår.

Det här är en liten utsatt grupp. Finns det inte risk att de blir mer isolerade?

– Vi får möta varje person på individnivå. En del kan introduceras för äldreenhetens verksamheter och andra kanske kan ta sig till våra verksamheter i Huddinge och Flemingsberg.

I tjänsteutlåtandet påpekas dock att det finns risk för att ”en del av brukarna blir ännu mer isolerade”.

Omfördelning av resurser

Monika och Anna-Lena tror att det minskade besöksantalet hänger ihop med neddragningar och dålig information om verksamheten. De vittnar om att det inte tagits in vikarier, att personal lånats ut och att Stigen allt oftare har stängt med kort varsel för att det inte finns tillräckligt med personal. Så är det också den eftermiddag som vi träffas.

Lönekostnaderna för tjänsterna är 900 000 kronor, men personalen är fortsatt anställd av Huddinge kommun. Hyreskostnaden – som kommunen måste betala till 2022 – är 272 000 kronor om året.

Sparar ni egentligen mer än hyreskostnaden?

– Det är en utveckling av resurserna som vi vill anlända för att nå en större del av målgruppen 30-45 år, som är en prioriterad grupp. Det gör vi dels genom övergripande arbete i kommunen, dels genom verksamheterna i Huddinge och Flemingsberg, säger , säger Christine Salemka Carlén.

På onsdag beslutar socialnämnden om Stigen ska läggas ner.