Positiva. "Jag hoppas att det blir fler grupper när de här samtalen är slut", säger Karl Lindqvist (till höger) som leder mansträffarna i Bagis. Deltagaren Emil Tallhage berättar att de betytt mycket för honom. Foto: Linn Matikka

Träffarna i Bagis ska förändra män

Mansrollen är ett ok och måste förändras. Den övertygelsen hade Karl Lindqvist från Bagarmossen redan före #metoo. Men det var först efter att rörelsen exploderade som anmälningarna till hans mansträffar rasslade in.

  • Publicerad 14:34, 2 jan 2018

– Man ska vara händig, praktisk, man ska tåla mycket och vara stark. Det är svårt att leva upp till. Och det finns inte riktigt acceptans för att uttrycka att det blir för mycket.

Karl Lindqvist från Bagarmossen förklarar att "det är uppenbart att mansrollen är ett ok" och att den måste förändras. Och för att det ska kunna ske måste män bli bättre på att prata med varandra om det här.

Med den fasta övertygelsen satte Karl tidigare i höstas i gång att försöka ragga deltagare till "Fem samtal för män" i Bagarmossen, främst via sociala medier.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Många var positiva, men ingen anmälde sig. Sen kom #metoo – och Karl försökte igen. I början av december hade sju deltagare sitt första samtal.

Upplägget kommer från föreningen Män för jämställdhet. Under fem träffar ses en grupp män – nu har de varit sju personer – för att diskutera mansnormer och ämnen som sex och porr. Nästa träff ska de prata om #metoo och hur de känt sig delaktiga i de berättelser som kommit fram. Sist av allt ska de prata om vilka män de egentligen vill vara.

– Vi jobbar med rundor där alla har lika mycket talartid, men utan tvång på att man behöver säga något. Vi tränar på att lyssna. Det är något jag tror att alla, men i synnerhet män, behöver, säger Karl Lindqvist.

Han är ingen rookie i sammanhanget. Han har tidigare lett träffar om känslohantering genom sitt projekt Sårbarhetsdepartementet. Men han kände att han inte riktigt hade något sammanhang där han kunde diskutera saker som specifikt rör förväntningarna på hur en man ska vara – eller inte vara.

– Ta till exempel ensamma män. En 42-årig manlig singel – det finns nästan något skumt över det i samhällets ögon.

Samtidigt ses väl ensamma kvinnor heller inte riktigt som okej i samhällets ögon?

– Nej, på många sätt är det likadant för kvinnor och män. Det är därför det är viktigt att män öppnar upp. Så vi kan inse att vi är lika. Samtidigt finns det ändå mansnormer specifikt – som att inte visa svaghet och känslor, säger Karl Lindqvist.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Deltagaren Emil Tallhage berättar att han förvånades över hur pass öppen och tillåtande stämningen i gruppen var redan första gången de möttes.

– Det kändes stort och häftigt att vi var vilt främmande människor som delade intima saker som man inte sagt ens till sina bästa vänner.

Han tror att den här typen av samtal kan leda till att fler börjar fundera över hur de själva agerar och att samhället på så sätt kan förändras till det bättre. Och han ser den senaste tidens rörelse som en motor.

– Jag läste någonstans att #metoo är det viktigaste sedan Rosa Parks vägrade ge upp sin plats på bussen och lite så är det ju. Det är nästan en revolution vi ser nu, säger Emil Tallhage.