Folkfest. Så här ser det vanligtvis ut i Skarpnäck under valborgsfirandet. Foto: Victoria Tenggren

Traditionellt Valborgsfirande ställs in

Nej, inte heller i år blir det någon stor majbrasa att samlas vid i stadsdelen. Men den som vill kan i alla fall fira valborg digitalt.

  • Publicerad 10:39, 22 apr 2021

Sedan mitten av 1980-talet har Skarpnäcks Unga örnar anordnat den stora majbrasan vid Skarpaby parklek på Skarpnäcksfältet. Förra året satte dock pandemin käppar i hjulet och för första gången ställdes festligheterna in.

Tyvärr upprepar sig historien även i år, bekräftar ordförande Victoria Tenggren.

– Det är jättetråkigt, men vad kan vi göra, frågar hon retoriskt.

Ett inställt Valborgsfirande innebär visserligen ett ekonomiskt bortfall, men det är framför allt någonting annat hon kommer att sakna.

– Att träffa folk! Det handlar så mycket om gemenskapen. Jag har hållit på med det här sedan 1990-talet och förra året kändes det väldigt konstigt att inte vara där. Sedan är det ett sätt att hålla ungdomarna från att göra dumheter, vi vet ju att valborg brukar vara ett tillfälle med mycket festande, säger hon.

"Vi får alltid så fin respons"

Nu hoppas hon i stället på 2022 då hon räknar med ett rejält firande.

– Även om det innebär mycket jobb och planering är man alltid nöjd efteråt när folk är glada och nöjda. Vi får alltid så fin respons, säger hon.

Också Lilla Sickla i Björkhagen ställer in allt firande medan Kärrtorps scoutkår gör som 2020 och kör en digital valborgsbrasa under namnet Virtualborg 2021. Förutom elden utlovas sjungande scouter och vårtal. Samtidigt uppmanas tittare att, liksom förra året, swisha en slant för att stötta verksamheten.

Den som vill vara med går in på Kärrtorps scoutkårs Facebook-sida klockan 19 under valborgsmässoafton.