Trädgårdskändis öppnar sitt gröna rum

Författaren Elisabeth Svalin Gunnarsson sådde en gång i tiden fröet till Tusen trädgårdar. På söndag välkomnar hon alla hem till sin egen lilla radhusplätt i Vaxholm. – Det finns väldigt många fantastiska vardagsträdgårdar, konstaterar hon.

  • Publicerad 12:58, 27 jun 2018

Varför visar du upp din trädgård under arrangemanget Tusen trädgårdar?

– Det är väl ett fantastiskt sätt att få se trädgårdar. Man ska inte tro att det bara finns slottsträdgårdar och visningsträdgårdar, det finns väldigt många fantastiska vardagsträdgårdar. Det var så vi tänkte när vi startade det här för många år sedan.

Högsommaren kom ju minst sagt tidigt i år. Finns det blomning kvar att visa i år?

– Vi var lite oroliga när det var som varmast och det mesta slog ut. Rosorna brukar precis ha slagit ut vid den här tiden, men nu är det lite tidigare i år. Vi undrade om det skulle finnas några blomblad kvar till söndag. Men det är jättemycket som blommar nu.

– Det verkar vara ett rosenår i år. De är fina hos många i år.

Kan det till och med vara så att vissa mer värmekrävande växter kan bli lite extra vackra i år ifall de har fått lov att vattnas? Till exempel agapantus och trendiga medelhavsväxter?

– Ja, om de är vattnade ordentligt. Det är den andra sidan av värmen. Vi var väldigt försiktiga med att vattna när det var så varmt, då ska man punktvattna bara just de växterna som behöver det. Att vattna med vattenspridare mitt på dagen och hela trädgården gör ingen nytta. Vattna med vattenkanna på sådana växter då kan de trivas jättebra.

Vad har du för favorit som du gärna visar upp i din trädgård?

– Just nu är det nog honungsrosen som är helt fantastisk, och några flammentanz. De är verkligen lysande vackra.

”De är verkligen lysande vackra”

Du gav ju förra året ut boken I min trädgård vill jag vara Karin om konstnärsparet Carl och Karin Larsson och deras trädgård Lilla Hyttnäs. Kommer besökarna på söndag kunna hitta spår och inspiration från den boken?

– Det finns en del Karin-spår i min trädgård, både fuchsia, agapantus och nerium som hon hade i sin trädgård, men tyvärr inga fjärilskrassar i år för de ville sig inte.

– Fuchia är den lilla vackra som har lite som en balettkjol. Karin hade ofta den i små krukor. Har man något litet fult hål i trädgården så kan man sätta en kruka där.

”Det finns en del Karin Larsson-spår i min trädgård”

Förresten, har du börjat på något nytt spännande bokprojekt?

– Ja, det har jag faktiskt. Nu håller jag på att skriva en bok till om Karin Larsson. Lite mer av en kulturhistorisk matbok. Lite av en kokbok också. All 1800-talsmat är inte sådant som vi vill äta i dag, men vi har en kock med och gör lite recept med inspiration från deras mat.

– Karin var faktiskt en av de första som både använde en vegetarisk kokbok och de åt mycket vegetarisk. Köksträdgården var väldigt viktig för dem.

Till sist, vad har du för tips för den som står där med en liten radhusplätt och drömmer om en slottsträdgård i Cornwall?

– Det lustiga med små trädgårdar är att om man använder sig av häckar och rabatter och skapar små rum känns trädgården större. Om man ser hela trädgården på en gång så har man ju sett den. Sätter man en klätterros i mitten så skapas rum. Det här har man använt sig av i alla tider för att skapa känslan av en större trädgård.

”Det lustiga med små trädgårdar är att om man använder sig av häckar och rabatter och skapar små rum känns trädgården större”

Fakta

Om Elisabeth Svalin Gunnarsson

Gör: Författare, fotograf och kulturvetare med intresse för trädgård. Har skrivit flera böcker om trädgård, bland annat I trädgårdsmästarens spår och Dahlior. Den senaste boken I min trädgård vill jag vara Karin handlar om konstnärsparet Carl och Karin Larsson men är också en praktiskt handbok för att återskapa lite av den magiska trädgård som Karin hade på Lilla Hyttnäs.

Aktuell: Visar sin radhusträdgård i Vaxholm under arrangemanget Tusen trädgårdar på söndag den 1 juli 2018.

 

Källa: Bonnier
Visa merVisa mindre

Fakta

Här öppnar trädgårdar i Vaxholm och Österåker

Tusen trädgårdar är ett återkommande arrangemang, där trädgårdsproffs och hobbyodlare öppnar upp sina gröna rum för allmänheten under en dag. En efterlängtad höjdpunkt under sommaren, som får nyfikna och vetgirig trädgårdsentusiaster att stå i kö.

Mitt i har listat fem trädgårdar i Vaxholm och Österåker som du kan besöka på söndag, men om du är intresserad av att hitta fler längre bort kan du söka här på Trädgårdsrikets hemsida. Där hittar du också vägbeskrivning och kontaktuppgifter till trädgårdsägarna som deltar.

Österåker

Tala om hydroponisk odling

Hobbyodlaren Hanna Pohjola tokodlar på en radhusplätt på 40 kvm. Här skapas en stor köksträdgård på liten yta. ”Målet är att odla mat för människor och blommor för bin”, uppger trädgårdens ägare. Den som är intresserad av hydroponisk odling året runt, har hittat rätt. Här kan du också få mer info om komposteringsmetoden ”bokashi” för att slippa kånka jordpåsar. Mycket återanvändningstänk också. Läs mer: http://www.hobbyherbalist.com

Häggkullevägen 24, Åkersberga

Ett experimentfält för drömmar”

Bettan Andersson, som har varit mångårig chefredaktör och AD på tidningen Allt om Trädgård visar sin radhusträdgård ”med plats för kärlek utan pedanteri”, som det står i den spännande beskrivningen på tradgardsriket.se. Besökarna får ta del av en trädgård som varit en form av arbetsplats under många år, men också haft rum för drömmar och experiment. Här finns perennrabatter, rosor, häckar, bärbuskar och grönsaksland. Den som vill ha lite snickeriideer har också kommit rätt.

Saturnusvägen 68, Åkersberga

Ta en fika i den stora visningsträdgården

Åkersberga Trädgårdssällskaps visningsträdgård håller förstås öppet även denna dag. Föreningens 40-talet medlemmar sköter de stora odlingarna som drivs efter ekologiska riktlinjer och också fungerar för studieverksamhet. Här finns bland annat köksträdgård, örtagård, frukt- och bärgård, gammaldags rosor och rabatter med perenner och annueller. Växthuset rymmer chili och tomater. Barnens Trädgård, som invigdes 2014, fungerar som ett utomhusklassrum som uppmuntrar till lek och lärande genom busklabyrinter, äppeltunnel genom Upplands äpplen och visningsodling av sädesslag och lin. Här finns kafé, konstutställning samt konsthantverk- och antikbutiker. Guidad visning kl. 14.00 Läs mer: http://www.abts.se

Länsmansgården, Kantarellvägen 12, Åkersberga

 

Vaxholm

Trädgårdskändisen öppnar upp

Trädgårdsprofilen Elisabeth Svalin Gunnarsson öppnar sin radhusträdgård där flera rum får plats (se artikel ovan). Hon säljer också sina böcker Dahlior, I trädgårdsmästarens spår (nominerad till Årets trädgårdsbok 2013) och I min trädgård vill jag vara Karin.

Skonaregatan 1, Vaxholm

 

Här rådjurssäkras trädgården

Här har ägarna valt att förvalta den gamla trädgården och samtidigt anlägga nya saker. Mycket buskrosor och gammaldags, ganska lättodlade och ”rådjurssäkra” perenner. Här finns också grönsaksodlingar i terasser, bäddar och odlingstunnlar. Viktigt är också att odla ekologiskt utan bekämpningsmedel och jordförbättra genom täckodling, kompostering och bokashi.

Skarpöborgsbacken 2, Vaxholm (Bilfärja dit och sedan köra över bron)

Källa: https://www.tradgardsriket.se/
Visa merVisa mindre