Kreativ. Julia Glanzelius jobbade i flera år som jurist, men valde att skola om sig till trädgårdsarkitekt. Foto: Mikael Andersson

Trädgårdsexperten Julia vill ge fler nybörjare gröna fingrar

Som jurist saknade Brommabon Julia Glanzelius att få arbeta kreativt. För ett år sedan skolade hon därför om sig till trädgårdsarkitekt, och ger här sina bästa tips för en vacker trädgård.

  • Publicerad 16:07, 29 maj 2019

Efter att ha bott en tid i stan är Julia Glanzelius sedan fyra år tillbaka i Ålsten där hon växte upp. Efter gymnasiet utbildade hon sig till jurist, och jobbade i flera års tid med familjerätt. Men den kreativa sidan fanns alltid där och ropade efter henne.

– Jag brinner fortfarande för frågorna, men det blev rätt fyrkantigt och jag saknade att vara kreativ. Därför omprioriterade jag, det var viktigt för mig att känna mig glad och inspirera, inte bara prestera.

Arbetar digitalt

Därför började hon för ett år sedan läsa till trädgårdsarkitekt, och tanken var att hon skulle bli klar nu till sommaren. Men redan i mars drog hon igång, med ett första trädgårdsjobb i Bromma.

– Jag hittar mycket inspiration på Pinterest, men har även vissa designförebilder. Jag gillar den enkla nordiska designen, men också att blanda in sydeuropeiska inslag.

Julia arbetar digitalt och ritar först upp en design i 3D.

– Ibland har jag fått bilder på trädgården innan, men för mig är det viktigt att träffas och få en känsla för vad personen vill ha. Jag själv har två barn som vill spela fotboll i trädgården. Om jag själv fick bestämma skulle jag ha rabatter överallt, men man måste anpassa sig.

Planera. "Hitta den plats i trädgården där du vill sitta och tillbringa mest tid på" är Julia Glanzelius råd till den som planerar sin trädgård. Foto: Mikael Andersson

Knopp. Hållbara trädgårdar är i fokus just nu, en effekt av klimatdebatten tror experten. Foto: Mikael Andersson

Skapa hållbara trädgårdar

Kvällen innan vi besöker henne i trädgården i Ålsten har hon varit i London på trädgårdsmässan Chelsea Flower Show för att ta reda på årets trender.

– Just nu är det populärt med grönt i trädgården, naturlig växtlighet inspirerad från skog och äng och inte jättemycket färger. Jag tror det har att göra med klimatdebatten och att skapa hållbara trädgårdar med växter som trivs naturligt, säger Julia.

Finns det något vanligt misstag trädgårdsägare gör?

– Allt behöver inte vara på plats med en gång. Ta några delar av trädgården per år och känn in platsen, annars kan det lätt bli "stageat". Köp hellre ett träd än 20 blommor.

Men det är inte bara trädgårdsägare som kan njuta av grönskan. För den som bor i lägenhet och har balkong finns också möjligheter att odla.

– Tänk väderstreck. Har du söderläge är det bara att köra på. Har du en större balkong kan du satsa på pallkrage, med en mindre fungerar spaljé på väggen fint. Jag odlar det som jag använder, det blir mycket gurka, tomat, basilika, mynta och jordgubbar till barnen, berättar Julia.

Om det blir en lika varm sommar som förra året och man vill åka på semester, är det kört då?

– Ja, växterna behöver ju vatten. Ett tips är att be en granne vattna eller en ungdom som kan sommarjobba.

Julias tre bästa tips för en vacker trädgård

1. Det gäller att tänka stort, tänk väggar och tak. Vi ville exempelvis ha insynsskydd, så vi började med att få upp buskar och träd. Satsa på de stora detaljerna före de små.

2. Tänk över hur många timmar du är beredd att lägga på att ta hand om din trädgård.

3. Hitta den plats i trädgården där du vill sitta och tillbringa mest tid på.

Visa merVisa mindre