– Vi kör verkligen fullt ut i år med marknader och aktiviteter. Det kommer verkligen att bli ett fullspäckat program, säger Sofie Friberg, på Enköpings kommun, som tillträdde rollen som projekt­ledare för Trädgårdsdagen, för ungefär ett år sedan.

Precis som Sofie säger är årets gröna program späckat, för att inte säga nära på igenvuxet.

Hantverksmarknad, hälsomarknad, trädgårdsmarknad, matmarknad, backluckeloppis, musikuppträdanden och pumpatävling. Mycket? Ja, men det är ändå bara ett axplock ur programmet.

– Man kommer att vara tvungen att välja, för det kommer inte gå att se och uppleva allt under en och samma dag, berättar Sofie Friberg som nyligen gjorde klart listan över föreläsare som kommer till årets Trädgårdsdag som arrangeras den 3 september.

Bland årets föreläsare som kommer att hålla till i Drömparken finns bland många andra Lena Israelsson, journalist och trädgårdsboksförfattare, som ofta skriver om köksväxtodling.

Och så Bosse Rappne, bland annat känd från TV4:s tidigare program ”Äntligen hemma”.

– Det känns otroligt roligt att kunna presentera så många bra föreläsare i Drömparken, säger Sofie Friberg och tillägger:

– Bosse Rappne är välkänd för många och hans föreläsning passar bra in på vårt tema odlingskultur. Våra andra föreläsare är också stora namn inom trädgårdsvärlden, vilket gör mig väldigt stolt över årets program.

För att få plats med alla programpunkter under dagen­ kommer stora delar av centrumkärnan att tas i anspråk under årets Trädgårdsdag. Från Afzelii plan, Kyrkogatan och Stora torget till Drömparken, Åpromenaden och Skolparken. Skolparkscenen kommer att vara ett vattenhål för den som törstar efter kultur.

– Bland annat har vi samarbete med jazzklubben som kommer att köra ”Jazzi Parken”. Dessutom kommer Orkesterpop, ett band som många småbarnsföräldrar säkert känner till, säger Frida Friberg.

Orkesterpop kommer att spela sina hits från barnprogrammet Bolibompas Värsta bråket och Mäta med skägg.

På scenen framförs under dagen­ även nummer av Streetfeet, Återsken, Enköpings kammarkör och Stjärnskott Daglig Verksamhet.

Trädgårdsdagen 2019 lockade omkring 15 000 besökare­. Sofia Friberg tror inte att årets arrangemang kommer att vara sämre.

– Jag tror inte det blir färre besökare i år. Intresset för trädgård fick ett uppsvingi och med pandemin.