Efter kritiken byter utestället Trädgården på Söder vaktbolag. Foto: Sacharias Källdén

Trädgården sparkar kritiserat vaktbolag

Övervåld, sexism och rasism: den populära nattklubben Trädgården har i helgen fått massiv kritik för sina vakter.

  • Publicerad 10:55, 11 sep 2017

Det är under helgen som den populära Skanstullsklubben Trädgårdens Facebook-sida exploderat i negativa omdömen. Det gäller vakter som ska ha uppfört sig illa under sommaren. Mängder av vittnesmål, bland annat från kända rapparen Silvana Imam, har strömmat in.

Trädgårdens chef: "Vi har varit blinda"

Det är likartade vittnesmål om onödiga ingripanden, övervåld, rasism, homofobi och sexism. Vid många olika tillfällen. Och igår kväll svarade Trädgården med ett uttalande på Facebook att de avbryter samarbetet med det nuvarande vaktbolaget, som de arbetat med i flera år.

Trädgården skriver att de har "misslyckats med trygghetsarbetet" och ber om ursäkt:

"Vi är otroligt ledsna och ber om ursäkt till alla som genom Trädgården känt sig kränkta, illa behandlade, bemötta, nedtryckta eller utsatts för våld. Det är inget vi på några grunder accepterar eller vill ska ha hänt eller hända i framtiden."

"Juridikens kvarnar får mala"

Vaktbolaget heter Svenska förenade säkerhets AB. Där säger chefen Sebastian Källström så här:

– Vi ser allvarligt på anklagelserna. Det här är inget som vi står för. Vi har arbetat lång tid på Trädgården med trygghetsarbetet men uppenbarligen har vi misslyckats. Om det sedan kommit in anmälningar, där får juridikens kvarnar mala och bestämma vad som varit rätt och fel, säger Sebastian Källström.

Hur ser ni på anklagelserna om rasism och sexism och homofobi?

– Personerna som anklagat vakterna för sådant har den känslan. Och då är det sant för dem. Det är jättetråkigt att vi inte nått ut med ett varmt bemötande till besökarna på Trädgården. Men vi är en serviceenhet som har lagar och förordningar att rättas oss efter. Det innebär ibland att vi inte kommer överens med gäster.

Men sexism, rasism och homofobi handlar väl inte om att komma överens?

– Absolut. Vi står inte bakom något sådant. Vi har arbetat hårt inom företaget med alla människors lika värde men uppenbarligen inte lyckats. Vi är inte glada över detta.

De vakter som jobbat på Trädgården – vad får detta för konsekvenser för dem?

– De tappar sitt arbete. De är timanställda som till exempel vill tjäna extra pengar vid sidan om sitt riktiga arbete. Nu har möjligheten att jobba på Trädgården försvunnit, och då finns det inget jobb. Vi kan inte bereda dem arbetsplats någon annanstans.

Så just de här vakterna kommer inte att få jobba på någon av de andra krogar som anlitar er?

– Troligtvis inte.

Hur går ni som företag vidare med det här?

– Det sker kontinuerlig dialog mellan oss och våra vakter, men någon utbildning finns inte. Men självklart tar vi till oss det här som företag och ledning. Något har gått rejält fel. Vad exakt som brustit denna säsong på Trädgården får vi ta i debriefing med Trädgården.

Efter att vi pratat med Sebastian Källström plockas företagets hemsida ner. När StockholmDIrekt ringer upp igen, säger Källström att detta är medvetet.

– Det är för att vi inte ska smutskastas bland våra övriga kunder, att människor ska kontakta dem. Vi vill kunna bemöta den här kritiken noggrant först så för tillfället är hemsidan borttagen.

Nu börjar utesommaren: De ser till du kommer hem tryggt och säkert

Svenska förenade säkerhets AB

Företaget har enligt sin hemsida även vakter på:

Smaka på Stockholm

Akkurat

Southside

Ugglan boule och bar

Färgfabriken

Visa merVisa mindre