Häromveckan dök lappar upp på mängder av träd i Prästgårdsparken och Sjörövarparken i Solberga. Av dem framgick att träden skulle fällas, inom kort. Detta för att öppna de två parkerna mot varandra, bereda plats för en ny gång- och cykelväg och för att kunna dra om en parkväg för att skapa en större sammanhållen gräsmatta.

Sedan gick det fort. En lokal aktionsgrupp bildades, som adopterade träd, höll vakt i parken och protesterade hos exploateringskontoret. Även Älvsjö miljöråd gick in med kraft för att stoppa fällningarna, i första hand av de blommande träden i kulturhistoriskt värdefulla Prästgårdsparken.

– Inkompetens råder. I stället för att vårda den miljö man har fäller man välmående träd för att plantera nya senare, sa Helge Torstensen från Älvsjö miljöråd, som efterlyser en mer miljövänlig och ekologiskt anpassad stadsutveckling i Stockholms stad.

"Befogade frågor"

Både aktionsgruppen och Älvsjö miljöråd mejlade långa brev, till stadsträdgårdsmästaren, exploateringskontoret och till ordföranden i exploateringsnämnden, moderaten Johan Nilsson.

Det gav effekt. I helgen kom beskedet att fällningarna pausas, på uppmaning av Johan Nilsson. I ett brev till aktionsgruppen håller han med om att det finns "flera befogade frågor och synpunkter på det som planeras" och att man bör analysera om "staden gör något som står i strid med gällande regler".

Men han betonar också att det inte är fråga om att avbryta eller börja om projektet, utan om att tjänstemännen ska utvärdera det ihop med Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning och sedan eventuellt göra ändringar.

Vill ha dialog

Aktionsgruppen är glad över pausen, men tar inte ut någon seger i förskott.

– Pausen ger andrum men vi vet ju inte vad som händer sedan. Vi vill gärna ha en dialog om parken, säger Elin Rawet, en av grundarna.

Både aktionsgruppen och Älvsjö miljöråd betonar att man är för en upprustning men menar att den går att göra mer varsamt.

Man anser också att staden borde ta mer hänsyn till skillnaden mellan parkerna i stället för att såga ner träden som i dag skapar en lummig gräns mellan dem.

– Sjörövarparken är en park för lek och spel medan Prästgårdsparken är en park där människor tar det lugnt. Det är många som sätter värde på skillnaden, säger Elin Rawet som berättar att aktionsgruppen fått stort gensvar bland Solbergsbor de mött i parken.

Nya träd ska planteras

På exploateringskontoret har man fått många mejl om trädfällningarna, inte bara från aktionsgruppen utan från andra Solberga-och Älvsjöbor. Där betonar man hur nödvändig en upprustning är i det växande Solberga/Älvsjö.

"Vår målsättning är att parken kommer bli ännu mer använd och uppskattad. Vi kommer inte ta bort några träd i onödan och vi kommer plantera en hel del nya träd ", skriver projektledaren Vanja Westerlund i ett mejl till Mitt i.