Den planerade fällningen av åtta träd i Pålsundet väckte starkt motstånd. En fördjupad studie av träden visade att de kunde stå kvar förutsatt att de togs om hand. Avverkningen stoppades, vilket Mitt i tidigare skrivit om.

Mitt i har även rapporterat om att det i området fällts hundratals träd under en 20-årsperiod. I samband med artikeln sa trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) att staden ofta är väl snabb att fälla, och att mer fokus borde läggas på underhåll och vård.

Han uppgav att trafikkontoret skulle få i uppdrag att ta fram nya riktlinjer för att bevara fler träd. Nyligen togs beslut om saken i trafiknämnden – med tillägget att årets planerade trädfällningar stoppas.

– Hela majoriteten är överens om att det behövs. Det har fällts på tok för många träd som kunde levt längre. I väntan på nya riktlinjer tas fram kan vi inte hålla på att fälla träd utifrån de gamla, säger Daniel Helldén.

Fäller 300 träd om året

Varje år fäller staden runt 300 döda eller skadade träd för att ersätta dem. Målet med de nya riktlinjerna är att staden mer ska fokusera på underhåll, beskärning och stöttning av träd.

Resurser för skötsel och vård ska tas från det som annars läggs på nedtagning och ersättning.

I första hand gäller riktlinjerna träd på gatumark, som trafikkontoret ansvarar för. Men Daniel Helldén menar att även andra träd kan skyddas, som de i Pålsundet.

– Pålsundet är officiellt stadsdelsförvaltningens yta, men hur de arbetar kommer från hur trafikkontoret arbetar. Så det är riktlinjer för gatumiljö, men de gäller även parkmiljö.

Träd smittade av almsjukan innefattas inte av beslutet. Inte heller de träd som står i vägen för beslutade byggprojekt.

Vill se samlad enhet

Jon Sundeman från gruppen Rädda Pålsundet tar beskedet med en nypa salt.

– Det här är saker vi och andra liknande grupper sagt hela tiden. Det är jättebra att Helldén lyssnat på oss, men det finns alltid en rädsla att man säger en sak nära valet och gör en annan efter. Nu gäller det att stå vid sitt ord, säger han.

Rädda Pålsundet jobbar vidare för nya riktlinjer för almsjuka träd, samt att staden tar fram en enhet som sköter alla träd – så ansvaret för dem inte är uppdelat mellan trafikkontoret, stadsdelsförvaltningar och privatpersoner.

– Man måste ha människor i en samlad enhet som vet hur träd fungerar, och det behövs en sammanhållen plan för hela Stockholm.