Trädfällning blev en bild av Täby

78 fällda träd, få hyresrätter och handväskor på armen är tre teman som konstnären Anna Classon använder för att beskriva sin hembygd Täby på en ny utställning.

  • Publicerad 16:16, 17 aug 2015

Hon växte upp mellan Gribbylund och Löttingelund och brukade promenera i skogen nedanför Badparksvägen. Eftersom föräldrarna bor kvar fick hon se förödelsen när någon eller några på eget bevåg olagligt fällde 78 träd där förra våren.

– Jag fotograferade dem utan någon särskild plan.

Men när hon fick idén att skildra hembygden i en utställning tyckte hon att träden passade in. Hon funderade på hur den som låg bakom tänkte.

– Jag tänker mig en romantisk känsla av att vilja ha sjöutsikt. Det är ju fint. Men 78 träd är hemskt mycket och det blev ju inte alls vackert. Det måste ha känts konstigt. Bilden är grumlig för jag föreställer mig att det gjordes i ett slags rus.

Hon kallar den ”78 fällda träd för en sjöutsikt”.

Det andra temat, ”Inhägnat område”, består av växtdelar från häckar och buskage vid de tio dyraste adresserna i Täby. Under varje tavla presenterar hon bostadsstatistik som ”I Täby är antalet hyresrätter 30 per 1 000 invånare. Det är den näst lägsta andelen av alla kommuner i Stockholms län och alla kommuner i hela Sverige.” I den tredje delen står handväskan på armen i centrum.

– Jag uppfattar det som mycket Täby.

Utställningen pågår på Ensta krog till och med 27 augusti.