Sofia Almgren och Sandra Vesterholm tvekar en aning innan de passerar under häggen. Larver kryper i hundratal ovanför dem. Foto: Linn Hedesström Blad

Träden kryllar av larver

Många träd i Sjödalsparken står invävda i något som liknar spindeltråd. Under väven kryper larver omkring. Det är den ofarliga häggspinnmalen som anlänt.

  • Publicerad 17:10, 17 jun 2013

Träden ser ut att vara hämtade ur en klassisk skräckfilm. De är helt täckta av vit hängande väv som sträcker sig ner en bit på marken. Överallt kryllar det av larver – hängande i stora klasar eller krypande på barken. Folk rundar träden för att inte hamna direkt under dem.

– Det ser nästan ut som en gammal kyrkogård, det är väldigt spöklikt med nätet, säger förskolepedagogen Sofia Almgren.

Hon och kollegan Sandra Vesterholm var med sin förskoleklass på en lekplats i Sjödalsparken i förra veckan. Båda tyckte att träden kändes obehagliga, medan barnen däremot nyfiket närmade sig och kände på djuren.

Runt Sjödalsparken hade i förra veckan ett tiotal träd drabbats av häggspinnmalen. De har även spunnit sin väv över papperskorgar och vid parkbänkar.

Nyligen beslutade kommunala bostadsbolaget Huge att ta bort ett par häggar och ett körsbärsträd som angripits i närheten av ett flerbostadshus vid Sjödalsvägen intill parken. Orsaken är bland annat att häggspinnmalen riskerar att skada fastigheterna.

– Det var inte bara på grund av malen vi tar bort dem, de träden växte redan tidigare för nära huset och det var inte meningen att de skulle stå där. Det är också väldigt många boende som klagat så att ta bort dem var välkommet, säger Malin Edlund, trädgårdsansvarig hos Huge.

Ytterligare träd på Huges mark i närheten av fastigheter har drabbats. Det kan därför bli aktuellt med att man kapar fler häggar.

På kommunens hemsida skriver man att häggspinnmalen kommer att vara på besök under drygt två veckor.

Bortsett från att larverna kan väcka obehag finns en annan allvarlig sida av inflyttningen. Tidigare har angreppen bara kommit ungefär vart tionde år. Numera dyker larverna upp nästan årligen och många forskare tror att det beror på klimatförändringarna.

– Det är en rimlig teori att de får lättare att föröka sig och överleva när det blir varmare, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Boende och parkbesökare kan alltså räkna med besök även kommande somrar. En tröst kan dock vara att de är helt ofarliga. När de förvandlats till fjärilar flyger de iväg och lämnar bara näten efter sig. Förhoppningsvis överlever träden.

– Häggen får sina blad uppätna men det är förvånande hur mycket stryk trädet klarar av. Blir det inte angripet flera år i rad så överlever det, säger Didrik Vanhoenacker.

Fakta

Förvandlas till fjärilar

Larverna är gulgrå med brunsvart huvud.

De blir 20–22 millimeter långa.

När larven är fullvuxen spinner den en kokong.

Kokongerna kläcks och blir till fjärilar under högsommaren.

Larverna kan bekämpas med biologiska medel.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet, Nationalencyklopedin

Visa merVisa mindre