Träd och ljus ska rädda stans fulaste ”park”

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) har kallat Järnvägsparken för ”platsen som Gud glömde”. Nu ska stenparken förhoppningsvis få ett lyft – med ljusslingor och nya trädplanteringar.

  • Publicerad 12:36, 13 dec 2017

Stans gråaste park – Järnvägsparken – ska få nytt liv. Det är i alla fall vad trafikkontoret lovar i samband med projektet Levande Stockholm.

Betongpelare och träd utsmyckas med julbelysning och kärrekar från Beridarebanan ska ersätta de slitna lönnarna som tidigare stod i ”parken”. Biokol och växtbäddar ska få träden att växa – till skillnad från de allra flesta träd som planteras i stan.

– Det kommer bli mer grönska och parken kommer att prunka på ett helt annat sätt. Förhoppningsvis kan det ge liv åt en plats som nu är ganska ogästvänlig, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Kan hyras ut gratis

Först var det tänkt att staden skulle bygga ett inbyggt cykelgarage i parken. Men projektet lades på is. Anledningen är exploateringskontorets plan på att bygga ett kontorshus intill Centralbron.

– Vi tittar fortfarande på det men utan ett besked om vad platsen ska användas till är det svårt att dra igång ett projekt för 20 miljoner, säger Daniel Helldén (MP).

Nu hoppas stan att ett nytt taxeringssystem ska göra det möjligt att hyra ut Järnvägsparken till olika företag – helt gratis.

– Det kan vara serveringar eller någon form av försäljning, säger Daniel Helldén.

De nya träden flyttas till Järnvägsparken i mitten av december och belysningen har varit på plats sedan slutet av november. Hela projektet ska vara klart i slutet av december.

Järnvägsparken har inte alltid varit trist och grå. På 40-talet omgavs parken av lummiga träd och gräsmattor.

Har diskuterats i flera år

Det är inte första gången som en renovering av parken kommer på tal. Tidigare stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) ville bygga en handelsplats på den stenbelagda ytan under Centralbron, men planerna stoppades på grund av den högljudda trafiken.

I januari förra året kom ett nytt förslag från oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), som förelog att staden skulle bli temapark. Båda idéerna rann ut i sanden.

Om stadens nya projekt får mer framgång återstår att se.