Stora syrener, hägg, lönn och andra lövträd bildar en grön och uppskattad vägg mellan Lövholmsvägen och odlingslotterna i Fågelsångens trädgårdsförening.

I vår huggs de ner. Orsaken är att gång- och cykelvägen intill ska breddas, från 3,5 meter till cirka 5 meter.

– Det är sorgligt. Träden bildar ett eget rum här, som bidrar till mikroklimatet i Gröndal. Miljön blir betydligt naknare och vi blir av med ett skydd mot trafiken, säger Robin Olsson, ordförande i föreningen.

Mitt i träffar honom vid det rödmålade staket som löper längs med träden. Även staketet måste ryckas upp och föreningen vädjar till exploateringskontoret om att inte förstöra det.

– Att träden försvinner kan vi inte påverka. Nu är staketet vårt stora orosmoment. Vi har inte råd att köpa ett nytt och är mycket måna om att det ska gå att sätta upp igen, säger Robin Olsson.

Den breddade gång- och cykelvägen i Gröndal ska ingå i ett regionalt cykelstråk, som ska underlätta för arbetspendlare. Beslutet fattades för flera år sedan, men arbetet kan inte starta innan Stockholm Vatten och avfall (Svoa) bytt en vattenledning. I vår blir Svoa klar, och då kan breddningen börja.

Många kritiska mejl

Under väntetiden har många Gröndalsbor kontinuerligt mejlat exploateringskontoret och ifrågasatt breddningen. Dock utan resultat. Den lokala miljön måste ge vika för att att alla riktlinjer ska följas, är stadens ståndpunkt.

– Gång- och cykelvägen måste hålla samma standard överallt. Den måste ha en viss bredd för att man ska kunna separera fotgängare från cyklister, av säkerhetsskäl. Det går inte att göra undantag. Då blir det ett lapptäcke, säger projektledaren Maria Salenius.

Tallar får tummen ner

När arbetet är klart ska staden plantera drygt 20 nya träd och marktäckande buskar. Men trädgårdsföreningen är kritisk till planen, där bland annat olika tallsorter, rödek och skogslönn ingår.

– Tallar passar dåligt in i miljön här. Vi är förtjusta i syrenhäcken, som en del av 1700-tals-miljön och kan också tänka oss fläder och hassel. Vi vill gärna ha blommande växtlighet som bidrar med pollen och nektar, säger Robin Olsson, som betonar att föreningen skickat in ett alternativt förslag.

Här lämnar Maria Salenius en dörr öppen.

– Ingenting är upphandlat än så vi kan lyssna in synpunkter, säger hon.