Den här vintern är något av en nagelbitare för alla som vill åka skidor. Det har snöat en hel del, men mycket har smält bort när det ha blivit mildväder.

Lösningen är konstsnö. Och det finns flera sådana spår i södra Stockholm – i Lida, Saltsjöbaden, Rudan och Ågesta.

I Ågesta är konstsnöspåren 1 km och 2 km långa. Dessutom har man gjort iordning en 400 metersslinga för barn på ängen. En vecka in på det nya året hade spåren i Ågesta 65 centimeter djup snö.

– Det gör att de håller för töväder, så länge det inte är töväder i flera veckor eller regnar för mycket, säger Petra Sundström på Stockholms stads idrottsförvaltning.

Utmanande terräng

Per Sporrong från Enskede har åkt i Ågesta i många år.

– Det är suveränt! Det är väldigt populärt här, men det tycker jag bara är kul, att skidintresset är stort. Här är alla typer av folk, säger han.

– Det är lite roligare åkning här, med några backar och lite utmanande terräng. Sen är de väldigt bra på att preparera spåren, finare än så här kan det inte bli.

Många i spåren

Även spåren vid Lida friluftsgård har preparerats med konstsnö som ska hålla för lite töväder. Det och det fina vädret har inneburit en besöksboom, enligt kommunikationsansvariga Julia Lindvall.

– Historiskt sett har vi fler besökare på vintern, trots att det är väldigt väderberoende. Just i år har vi fått en bra start när vi kan hålla alla våra verksamheter öppna samtidigt, säger hon.

En av dem som hittat till Lida är Helena Lund från Stuvsta.

– Det är första gången på två år som jag är ute och åker igen. Men det gick bra, och det är ju fantastiskt fint att åka när snön ligger på träden, säger hon.

På golfbana i Saltis

Saltsjöbadens skidarena öppnade sitt konstsnöspår på Saltsjöbadens golfbana den 13 december, då den kortare slingan på 500 meter. Den 9 januari kunde de öppna upp hela det 2,5 kilometer långa spåret.

– Vi har haft stort tryck, med jättemånga åkare sedan vi öppnade, och sålt många säsongskort. Jättekul! Det har nästan varit kaos på parkeringen vissa dagar, säger Lars Turesson, driftansvarig på Saltsjöbadens skidarena.

Han tror att de kommer att kunna hålla igång spåren hela säsongen, minst fram till 15 mars.

Den som vill åka skidor här måste vara beredd att betala en slant. Men det är det värt tycker Nackabon Mikaela Söderström.

– Det är nära, bra öppettider och fint underhåll. Det är vackert här, säger hon.