Bakom förslaget. Hanna Bocander vill att fyrverkerier förbjuds i Danderyd. Foto: Joakim Kröger

Totalt fyrverkeriförbud ska utredas i Danderyd

Kommunstyrelsen har nu beslutat om att utreda ett totalförbud mot fyrverkerier i hela Danderyds kommun.

  • Publicerad 16:43, 9 jul 2021

Danderydsborna är miljömedvetna och moderna.

Kommunstyrelsen ordförande Hanna Bocander (M) har lagt fram ett förslag om att utreda möjligheten till totalförbud mot fyrverkerier i hela Danderyd kommun.

– Jag älskar nyårsafton, men kan inte längre motivera fyrverkerier. Det räcker med att titta i våra lokala Facebookgrupper efter nyår. Det är skrämda katter, bortsprungna hundar och det finns människor som tycker det skapar ett stort obehag, säger hon.

Hon vill i stället se andra alternativ vid firanden.

–  Det finns andra goda alternativ som laser- och ljusshow och om vi får ett förbud hoppas jag att kommunen kan erbjuda något annat på nyårsafton, säger hon.

Alla partier i kommunstyrelsen ställde sig bakom beslutet att utreda frågan. Utredningen görs av kommunens jurister och planen är att ett förslag kan ligga på bordet i oktober eller november i år.

– Det kan vara så att lagstiftningen säger att vi i kommunen inte kan besluta om ett totalförbud. Men jag tror det finns stöd för ett fyrverkeiförbud, säger hon.

Måste få godkänt av länsstyrelsen

Redan idag är det förbjudet att skjuta fyrverkerier närmare än 200 meter från Danderyds sjukhus, byggnader och offentliga platser inom sjukhusområdet, samt Mörby centrum.

Den nya utredningen kommer att titta på ett totalförbud i hela Danderyds kommun.

Skulle detta inte vara möjligt vill Bocander se ett förbud på vissa platser, ett delvis förbud mot fyrverkerier, som vid naturskyddsområden.

Ett beslut om totalförbud måste gå via länsstyrelsen för att godkännas. Andra kommuner har ansökt om totalförbud, men hittills fått nej.

– Jag vet inte vad länsstyrelsen kommer att säga, men andemeningen kommer vara att begränsa det ytterligare i vår lokala ordningsstadga. Hur långt vi kan gå får utredning får visa, men jag vill få detta prövat och ser helst att det förbjuds helt, säger hon.

Hur tror du att Danderydsborna ställer sig till förslaget?

– Danderydsborna är miljömedvetna och moderna och jag tror de flesta tycker att det här är ett bra förslag, säger hon.

Stopp? Kommunens jurister ska nu utreda förslaget. Foto: Tommy Alvén