Antalet coronasmittade i Stockholm är under söndagen fyra personer. Foto: Veronica Johansson

Totalt fyra fall av coronaviruset i Stockholm

Totalt fyra personer har nu bekräftas vara smittade av coronavirus i Stockholm. De ska ha hittats via smittspårning. – Vi har varit beredda på att få fler bekräftade fall, säger Per Follin, smittskyddsläkare.

  • Publicerad 18:12, 28 feb 2020

Uppdatering: Sedan denna artikel skrevs har flera fall av corona bekräftats i Stockholmsregionen. Klicka här för att läsa det senaste!

15 smittade i Stockholm – läs det senaste om coronaviruset


Under torsdagen bekräftades Stockholms första fall av coronaviruset efter att en kvinna i medelåldern smittats. Under fredagskvällen kom uppgifter från Region Stockholm om att ytterligare två personer har smittats. Och på lördagen fick Stockholm sitt fjärde fall av konstaterad coronavirussmitta.

– Nu arbetar vi enligt våra rutiner. Patienterna får vård och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienterna kan ha haft kontakt med, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm i ett pressmeddelande.

Personerna vårdas på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik.

Upptäcktes via smittspårning

De tre personerna har hittats via smittspårning efter att en kvinna bekräftades vara smittad i Stockholm den 27 februari. Hon hade nyligen besökt Iran.

– Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger Per Follin.

14 personer smittade hittills

Kort därefter bekräftade även region Uppsala att en medelålders kvinna testat positivt för viruset där. Även den kvinnan ska nyligen ha varit i Iran. Under helgen konstaterades ytterligare två fall i Västra Götaland.

Fokus för just nu är att fortsätta arbeta och minska risken för att vi får fler fall

Per Follin

Kvinnan som insjuknade i Stockholm under torsdagen vårdas på Huddinge sjukhus.

Patienterna vårdas på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsavdelning. Bilden är tagen i samband med en presskonferens om corona.

Totalt är 14 personer smittade av viruset i Sverige – och fler är att vänta.

– Vi har varit beredda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fler fall, säger Per Follin, smittskyddsläkare.

Friska barn kan gå till skolan

Folkhälsomyndigheten har gått ut med rekommendationen att friska barn kan återvända till skolan på måndag efter sportlovet.

”Det finns inga säkra vetenskapliga belägg för att avstängning av friska skolbarn eller stängningar av skolor skulle minska risken för smittspridning i samhället även om skolbarn var smittade”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Enligt en rapport från WHO kan det vara så att barn under 18 år inte drabbas lika hårt av viruset. Möjligen smittar de heller inte lika mycket som vuxna. WHO har kommit fram till detta sedan det visat sig att barn utgör en mycket liten del av de som rapporterats sjuka av covid-19 i Kina.

Vad detta beror på är inte klarlagt, understryker Folkhälsomyndigheten.

– Möjliga förklaringar som lyfts fram av WHO är att barn kan vara mindre mottagliga för infektionen eller att de får en mildare infektion.