Totalt eldningsförbud kan börja gälla under onsdagen. Foto: Mostphotos

Totalt eldningsförbud kan bli aktuellt i dag

Under morgonen gick MSB ut med en uppmaning att införa totalt eldningsförbud. Nu pågår diskussioner hos länsstyrelsen i Stockholm och ett totalt eldningsförbud väntas träda i kraft under dagen.

  • Publicerad 10:44, 25 jul 2018

Under onsdagsförmiddagen gick MSB ut med en uppmaning till landets länsstyrelser och kommuner om att införa totalt eldningsförbud. Alltså utökas till alla platser i länet, även privat tomt.

Anna Öhman, tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen i Stockholm uppger att de påbörjat diskussioner.

– Vi har precis börjat föra diskussioner om det. Beslutet är inte fattat ännu men det lutar åt att det blir ett totalt eldningsförbud under dagen.

I dagsläget är det okej att grilla på egen tomt, men om ett totalt eldningsförbud införs kommer även det bli straffbart. En anledning till att utöka förbudet är den pedagogiska poängen, säger Anna Öhman.

– Det ska inte gå att missförstå helt enkelt, säger hon.

Tvingas tänka om

Så sent som under tisdagen meddelades det däremot från länsstyrelsen och räddningstjänsterna i Stockholm att ett utökat förbud inte var aktuellt. Frågan har varit uppe tidigare men bedömningen var att behovet inte fanns. Till exempel har antal utryckningar på bränder orsakade av grillning på egen tomt har enligt räddningstjänsten i Södertörn varit noll.

Men efter MSB:s uppmaning har de inblandade tvingats att ta nya diskussioner.

– Jag ser ingen anledning till varför vi inte ska ansluta nu, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef på Södertörns brandförsvar, och som sitter med i mötet om det nya eldningsförbudet.

Om inga hinder uppstår väntas det utökade förbudet träda i kraft kring lunchtid på onsdagen, enligt Lars-Göran Uddholm.