TOTALSTOPP. Det blir ingen skyskrapa vid Telefonplan. Tellus Tower stoppas just nu på den här specifika platsen, säger Bo Bergman, planchef på stadsbyggnadskontoret. Foto: Wingårdh Arkitektkontor

Totalstopp för Tellus Tower – staden skyller på andra

Allt högre än 45 meter kan innebära problem. Ändå har Stockholms stad inte tidigare kontaktat Försvarsmakten om planerna på det 240-meter höga Tellus Tower. Nu stoppas projektet.

  • Publicerad 15:00, 12 feb 2015

Försvarsmakten kontaktas regelbundet som remissinstans vid byggen av ”höga objekt” runt om i Sverige. Det handlar oftare om olika typer av master och vindkraftverk än om höghus.

– Vi har kontakt med kommuner i sådana här frågor helt tiden. Det brukar inte vara några konstigheter, säger Camilla Bramer, tjänsteförrättande delprocessledare fysisk planering vid Försvarsmakten.

Kommunerna brukar frivilligt lyssna på vad Försvarsmakten har att säga. De gånger Försvarsmakten överklagar ”utfaller det ofta till vår fördel” som Camilla Bramer säger.

Har Stockholm stad varit i kontakt med er tidigare om Tellus Tower?

– Nej. Varför man inte har remitterat oss tidigare kan jag inte uttala mig om, säger Camilla Bramer.

Stockholms stad är tagen på sängen av beskedet. Bo Bergman, planchef på stadsbyggnadskontoret, säger att projektet nu är stoppat på grund av Försvarsmaktens yttrande

– Det är naturligtvis olyckligt. Det känns inget vidare att staden och byggherren har lagt ner så mycket jobb på det här, säger han.

Hade staden inte kunnat på reda på det här tidigare?

– Jo, vi har också haft en dialog med länsstyrelsen kring det här projektet ända från början. Länsstyrelsen har ansvar för att samordna de statliga intressena, säger Bo Bergman.

Så staden skyller på länsstyrelsen?

– Det är inte konstruktivt att skylla på någon. Så här har det blivit nu och vi får dra erfarenhet och lärdom av det.

Innebär det här att Tellus Tower på 240 vid Telefon meter stoppas?

– Ja, det stoppas just nu på den här specifika platsen.

Hur mycket har det här kostat i onödan?

Jag vet inte vad som är i onödan eller vad som man kan använda på annat sätt. Hur mycket det kostat för staden i form av utredningsarbete vet jag inte i nuläget.

Hur går staden vidare nu?

Vi ska samla in de fakta vi kan. Sedan ska vi tillsammans med byggherren fundera ut hur vi ska gå vidare. Vi ska också utreda hur vi framöver kan fånga upp sådant här tidigare, säger Bo Bergman.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) säger till DN att han inte gett upp hoppet om att bygga Tellus Tower vid Telefonplan.

– Jag vill se var skon klämmer. Vår förhoppning är att vi kan reda ut detta med Försvarsmakten och lösa det. Man kan också tycka att Försvarsmakten kunde ha hört av sig. Vårt projekt har– till skillnad mot försvarets anläggningar – inte varit hemligt, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) till DN.

Läs också:

Tellus Tower kan bli 200 meter lägre

Försvaret om Tellus Tower: innebär skada för Sveriges militära förmåga

Det är platsen som är problemet

Tidigare uttalanden från Försvarsmakten till StockholmDirekt gör gällande att den planerade höjden på Tellus Tower utgör ett särskilt problem just vid Telefonplan.

Det bekräftas av Camilla Bramer på Försvarsmakten.

– Det är inte så att en höjd på 240 meter skulle vara ett problem överallt på Stockholms eller Sveriges yta även om vi alltid behöver göra en bedömning varje enskilt fall, säger Camilla Bramer.

Visa merVisa mindre