För Haninge hembygdsgille har det senaste året inneburit en rejäl prövning.

– Det har inte gått alls. Det är över ett år sedan vi hade ett evenemang överhuvudtaget. I mars gick vi in i viloläge och sedan dess har vi inte kunnat bjuda in medlemmar eller allmänheten, konstaterar Sune Nilsson, mångårig styrelsemedlem i Gillet.

Föreningen, som existerat ända sedan 1945, håller till i det gamla Tingshuset intill kyrkan i Västerhaninge där också de flesta av aktiviteterna äger rum. Vanligtvis är till exempel föreläsningar och författarträffar återkommande inslag.

Men sedan pandemin slog till är ingenting längre sig likt.

– Vi har en väldigt hög medelålder och jag skulle uppskatta att 90 procent av våra omkring 500 medlemmar är 80-plussare. Det gör att man är rädd för att frottera sig med okända, säger han.

Lider inte ekonomiskt – men socialt

Trots inställda evenemang har dock föreningen inte tappat medlemmar under det ödesdigra året. Inte heller ekonomiskt finns det anledning till oro.

– Vi har en bra uppgörelse med Haninge kommun vad gäller vår stora lokal, så det kommer inte haverera för oss ekonomiskt. Däremot lider vi socialt, vi vill kunna träffa varandra. Vi hade in i det längsta planerat en utomhusaktivitet i maj, men det är så osäkert allting.

Till hösten hoppas föreningen att aktiviteterna kommit igång igen. Och att de i juni kan fira nationaldagen traditionsenligt i parken utanför huset.

– Möjligtvis kan vi sjunga "Du gamla, du fria" tillsammans den 6 juni. Vi får hoppas på fint väder så vi kan vara utomhus, säger Sune Nilsson.