Total förvirring – är Dalen Dalen eller Enskededalen?

Gamla Enskede, Enskededalen eller bara Dalen. Det råder full förvirring om vad som är vad, och vad som ligger var.

  • Publicerad 17:04, 16 feb 2016

Dalen är det gamla bostadsområdet som byggdes vid Sandsborg i början av 80-talet. Ändå, så här 35 år senare, råder det fortfarande delade meningar om var området egentligen hör hemma.

Är Dalen ett eget område? Tillhör det Enskededalen? Eller är det en del av Gamla Enskede?

Ja, det är inte helt enkelt. Åsikterna om området och dess gränser går isär.

– Jag är ganska nyinflyttad så jag kan ha fel men jag tror Dalen är ett eget område samtidigt som det tillhör Enskededalen på något sätt. Kanske har Dalen ett rykte som gör att folk vill skilja på dem, säger Sofie Ericsson, 32, som bor i vad hon kallar Enskededalen.

Förvirring

Sanna Söderman, 54, bor också i Enskededalen och är mer säker på sin sak.

– Enskededalen går från Skogskyrkogården hela vägen bort till Blåsut. Dalen ingår alltså i det hela.

Lars Jansson, 44, bor i Dalen och är inne på samma spår som Sanna.

– Jag bor i bostadsområdet Dalen. Men jag kan lika gärna säga Enskededalen. Tunnelbanespåret är däremot gränsen mot Gamla Enskede, det är något helt annat.

Så hur ligger det egentligen till? För att bringa klarhet i frågan har vi rotat i arkiven och pratat med en expert. Håll i hatten, nu kör vi.

Dalen är som sagt namnet på stadsdelen som ligger vid Sandsborg. Så man skulle kunna kunna säga att det är ett eget område.

– Men, det tillhör också området Gamla Enskede, som sträcker sig från Dalen till Tallkrogen, säger Hille Lethi på Stadsmuseet i Stockholm.

Vissa tror att Dalen är en del av Enskededalen. Men det stämmer alltså inte. Enskededalen är en egen stadsdel med mestadels villor.

Olika politiker styr

Men det finns en sak till som skiljer områdena.

De tillhör nämligen olika stadsdelsområden: Dalen tillhör Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsområden, medan Enskededalen tillhör Skarpnäck stadsdelsområde. Gränsen går vid vägen Åstorpsringen.

Beroende på vilken sida av vägen man bor är det alltså olika politiker som tar besluten i frågor som äldreomsorg, parkskötsel och kulturverksamhet.

Något som förvirrar extra är att Sandsborgs tunnelbanestation ligger på Farstalinjen, trots att varken Dalen eller Enskededalen tillhör Farsta stadsdelsområde.

Dalen eller Enskededalen. Foto: Linda Gren

Var kommer namnen ifrån?

Namnet Enskede kommer från en samling gårdar som slogs ihop på 1700-talet. Området köptes sedan upp av Stockholms stad i början av 1900-talet och delades upp i stadsdelarna upp i stadsdelarna Enskededalen, Enskedefältet, Gamla Enskede och Enskede gård år 1934.

Dalen har fått sitt namn från Dalens gård som byggdes där i slutet av 1700-talet och som lydde under Enskede gård. Här anlades också Söderorts första kolonilott men både den och Dalens gård revs i samband med bygget av Dalen sjukhus under 70-talet.

Visa merVisa mindre