Tornberget får ett torn – efter 33 år

Planerna höll på att gå i stöpet – men efter 33 år ska länets högsta naturliga punkt få sitt utkikstorn. – Det har sagts att man ska se Söder­malms kyrktorn från tornet, säger Anders Wennersten från ­Paradiset Hanvedens vänner.

  • Publicerad 19:55, 15 jun 2014

1981 revs både trätornet och luftförsvarstornet på Tornberget, länets högsta naturliga punkt, nordväst om Tungelsta.

I 30 år har olika förslag lagts från politikerna om att återuppföra trätornet, utan att de blivit verklighet.

Det senaste förslaget från 2011 om att låta företag, föreningar och privatpersoner sponsra ett torn gick om intet efter dåligt intresse.

Nu slantar i stället kommunen själv upp.

Tornet väntas kosta mellan en halv och en miljon kronor.

Pengarna är en del av de 9,5 miljoner som kommunen utökar budgeten för 2014 med, för att göra Haninge tryggare och snyggare.

– Förhoppningsvis är det på plats i slutet av sommaren. Nu gäller det att vi marknadsför det så att många kommer dit. Med tornet på plats så kommer man att kunna se längre än till Globen därifrån, säger miljönämndens ordförande Anna Ragnar (MP).

Tidigare har det talats om att tornet ska bli åtta meter högt, kultur- och fritidsförvaltningen utreder nu hur högt det ska bli.

Anders Wennersten i föreningen Paradiset Hanvedens vänner som sköter raststugan vid Tornberget är försiktigt optimistisk.

– Jag är otroligt förvånad att tornet blir av, jag trodde inte politikerna skulle få ihop det. Men man måste vara försiktig mot naturen när man uppför tornet och naturvårdare måste se till att det hålls snyggt och inte skräpas ned när väl tornet är på plats. Det är viktigt med en bänk bredvid också.

Tornet kommer att bli ett roligt utflyktsmål, tror Anders Wennersten.

Utsikten blir något utöver det vanliga.

– Man kunde se Södermalms kyrktorn från de gamla tornen, det sa i alla fall traditionen. Man kommer åtminstone att kunna se vattentornet i Högdalen och en bit av Östersjön över Dalaröhållet. För 50 år sedan stannade man över på midsommarnätterna och inledde morgnarna med gökotta i skogen. Det skulle bli ännu roligare med ett nytt torn på berget.