Torkan kan leda till köttbrist i vinter

Det har slaktats sex miljoner kilo mer kött än normalt under de fyra första månaderna i år – en anledning är att skördarna, och därmed fodret, torkar bort hos lantbrukarna. Även Hans Agné, vd på Svenska Köttföretagen är bekymrad. – Det är en paniklösning, säger han.

  • Publicerad 15:32, 28 jun 2018

Slakten av kor, grisar och lamm har ökat med sex miljoner kilo under de första fyra månaderna i år berättar Hans Agné, vd på Svenska Köttföretagen.

Dels menar Hans Agné att efterfrågan på svenskt kött ökat men många lantbrukare har även skickat sina djur till slakt tidigare än vanligt då två månaders torka i stora delar av landet gör att varken gräs eller spannmål växer och foderbrist hotar i vinter.

– Vi förstår att lantbrukarna är oroliga över fodertillgången och behöver sälja djuren till slakt tidigare. Men det är en paniklösning, säger Hans Agné.

Risken är ju också stor ett ökat utbud av kött i höst dumpar priserna

Hans Agné

I procent räknat innebär de sex miljoner kilona, fem procent. För oss vanliga konsumenter kanske det inte låter så mycket, men för branschen är det en katastrof.

Att öka slakten ytterligare kommer innebära att konsumenterna inte får tillgång till svenskt kött under vintern och våren menar Hans Agné.

– Risken är ju också stor ett ökat utbud av kött i höst dumpar priserna – på grund av ökade hanterings – och lagringskostnader och prispress vilket kommer slå tillbaka mot lantbrukarna, säger han.

Grödorna slutar att växa när det blir för torrt i marken. Många lantbrukare förlorar nu en stor del av sin skörd. Foto: Maria Lilja

Oro över vattennivåerna

Under Hans Agnés 16 år i branschen har han aldrig varit med om att torkan ställt till sådana här problem.

– Lösningen ligger i att man samverkar på olika sätt. Branschen har nu satt sig ner för att se hur man kan lösa detta så bra som möjligt. LRF har på central nivå tagit initiativ till planera för åtgärder som gör att gårdarna kan hitta lösningar för att ha till gång till grovfoder i vinter. Jordbruksverket har också öppnar upp för att man kan skörda gräs på trädor och i kantzoner. Vi rekommenderar också att lantbrukarna ringer grannar för att köpa halm av dem, och även bunkrar upp med grovfoder så gott de kan, säger han.

Vi följer även med vånda hur grundvattennivåerna faller snabbt

Hans Agné

Att köpa in mat till djuren blir dock dyrt och att vattna skulle inte gå då vattennivåerna just nu är på väg att krypa ner under det normala i och med värmen.

– Vi följer även med vånda hur grundvattennivåerna faller snabbt, säger Hans Agné.

Nu hoppas han, till skillnad från många andra, på en regnig och blöt sommar. Då finns en möjlighet att skörda mer gräs till djuren.

Stabil trend: Nedgången av antalet coronafall fortsätter

Få nya fall av covid-19 i Upplands-Bro. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Upplands-Bro sjunker för femte veckan i rad.torsdag 21/10 17:17

Nya regler ska få fart på A-traktorn

"Väcker känslor" Snabbare "bilar" men svårare förarprov. Så vill regeringen minska köer och olyckor med A-traktorn.torsdag 21/10 11:32