Torkan fortsätter hota Bögs gård: ”Katastrof”

Svenska bönder har drabbats hårt av torkan och Anders Ström på Bögs gård har slutat hoppas på en andra skörd. – Det är så stora torrsprickor i åkern att jag kan köra ner hela armen, säger han.

  • Publicerad 15:57, 23 jul 2018

Värmen fortsätter att skapa stora problem för bönderna.

Mitt i har tidigare rapporterat om Bögs gård som under juni drabbades hårt av torkan.

En månad senare ser läget tyvärr inte bättre ut.

– Det är katastrof. För varje dag som går utan regn blir det värre och värre, säger bonden Anders Ström.

Inget hopp om regn

Tidigare under sommaren fanns iallafall en liten strimma hopp om att regnet snart skulle komma – men hittills har det bara handlat om millimeter.

Det lilla gräs som finns blir mer och mer skadat och träden runtom gården beskrivs som höstaktiga med gulnade löv påväg att bli bruna.

– Det är så stora torrsprickor i åkern att jag kan köra ner hela armen, säger Anders Ström.

Att hoppas på en andra skörd vågar han inte längre göra.

– Om vi leker med tanken att vi får 200 millimeter regn så skulle det göra jättegott – men det skulle ändå inte göra så att vi får en normal andra skörd. Vallarna ska vara uppe till vaderna, men det ser ut som att vi precis har klippt dem, säger han.

Sommaren har präglats av oro

Sommaren 2018 har präglats av oro och många timmar har ägnats åt att ringa runt och leta efter tänkbara sätt att få tag på foder till korna på gården.

Och allmänheten har varit hjälpsam – folk har kommit med allt från vete de haft hemma till nyklippt gräs från deras gräsmattor. Ica har även donerat ett halvt ton äpplen.

Anders är tacksam, men det är ingen långsiktig lösning.

Även tips om grönytor har kommit in, men ännu har han inte hittat någon mark som är duglig.

– Som bonde måste man ta ställning kring hur det ser ut på grönytorna. Jag har varit och tittat på mark där det ligger stenar och de har grävt avlopp och diken och liknande. Att köra sönder en maskin för 100 000 för sex balars skull – då får man göra ett övervägande, säger han.

”Ett livsverk”

Det värsta tänkbara scenariot skulle innebära att korna behöver skickas till nödslakt – det sista man vill behöva göra som bonde.

– Folk tror att man inte har något hjärta och bara ringer efter nödslakt, men så funkar det inte. Det här är ett livsverk. Vi föder inte heller upp djur bara för att de ska gå till slakt – vi har dem också som naturbetesvårdare för att bibehålla den biologiska mångfalden. Under tiden ska de ha det så bra som möjligt, säger Anders Ström.

Trots katastrofsommaren vägrar han ge upp hoppet om framtiden och menar att det enda han kan göra nu är att försöka blicka framåt.

– Vi kan inte släppa allting för att den här säsongen går åt pipan. Det här kommer kännas i flera år, men går luften ur en helt och hållet – då är man jätteilla ute.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Henric har vigt sitt liv till att dela andras sorg och glädje

Nyheter Stöd. Finns där för personer som nåtts av svåra besked Sjukhuspräster är en av de första som kopplas in för att ge stöd när någon har gått bort. Carl Henric Svanell berättar att ord inte alltid räcker till: "Man ska dela sorgen".lördag 31/10 8:30

Sollentuna centrums uppmaning: ”Planera ditt besök”

Nyheter "Vi följer noga de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten går ut med." Från och med i går och till den 19 november uppmanas alla i Stockholm att bland annat avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum. Sollentuna centrum förklarar att man ända...fredag 30/10 16:42