Jan Erik Tärnström och hunden Missy på havrefältet i torkan. Foto: Klara B Orreteg

Torkan får Jan Erik att sluta med jordbruket

Jord torr som fnöske och spretiga plantor som kämpar i hettan. Jan Erik Tärnström hade tänkt jobba några år till men har mer eller mindre bestämt sig för att sluta med lantbruket utanför Kungsängen. Torkan har vänt upp och ner på det mesta.

  • Publicerad 07:05, 28 jul 2018

Den lilla grusvägen slingrar sig fram mellan böljande spannmålsfält. På håll ser de välmående ut för det otränade ögat.

Jan Erik Tärnström, lantbrukare sedan 15-årsåldern, ser något helt annat.

Han visar ut på havreåkern på gården utanför Kungsängen. Marken spricker av torkan och de taniga havrestråna står glesa i den heta solen.

– Det är ju nästan ironiskt. Här brukar vi ha problem med för blöt jord, säger Jan Erik.

Halv produktion

Havren är ungefär hälften så hög som den borde vara, och kommer bara ge en tredjedel av en normal skörd.

Likadant är det med kornet, där blir det nog inte mer än ungefär hälften tror Jan Erik.

– Det blir nog tufft för öl- och whiskeyproducenterna.

För att inte tala om alla lantbrbukare. Oro över att inte kunna ge sina djur mat. Oro över att inte få ihop tillräckligt med spannmål att sälja och i slutändan inte kunna betala sina arrenden och lån.

Det är en unik situation säger Jan Erik.

– Jag fyller snart 70 och har aldrig varit med om något liknande. Visst har det varit torrt tidigare, men aldrig såhär.

Sluta tidigare

Trots sina 70 år hade han tänkt jobba några år till. Han är pensionär på halvtid, men hans fru arbetar fortfarande. Men nu ser läget annorlunda ut.

– Jag tror att jag kommer säga upp mina arrenden så att jag slutar om ett år. Det hade jag inte tänkt mig i våras, säger han.

När han står där på den spruckna jorden är han ändå noga med att påpeka att det finns de som har det betydligt mycket värre,  han klarar sig trots allt ganska bra.

Kossorna kan beta på strandängarna och han har inte så mycket lån kvar. Det enda riktigt stora orosmomentet är de kontrakt som är skrivna med spannmålsproducenten.

Varje år skriver man på ett avtal för hur mycket man ska leverera, men i år blir det svårt att hålla det avtalet.

– Man brukar gardera med goda marginaler, men i år kommer inte ens det räcka. Och det gör det nog inte för någon, säger Jan Erik.

 

BLÅLJUS: Många bilrelaterade brott

Nattlivet är unikt lugnt, enligt polisen. Bilister däremot åker fast i mängd. Drogade, saknar körkort, kör falskskyltad, har kniv i bilen och så vidare. Listan är lång denna helg.måndag 30/11 11:32

Nu är kommundirektören alltid redo

Texells nya toppost. Den högsta tjänstemannen i Upplands-Bro är kommundirektören Ida Texell. Sedan helgen kan hon lägga ännu en toppost till sitt cv: ordförande för Scouterna.måndag 30/11 10:44