Gubbängens centrum. Kan den här platsen få Söderorts hetaste sommartorg? Om ett halvår vet vi svaret. Foto: Sanna Källdén

Torg i Gubbängen pimpas i sommar

A-a-aaaa, sommartorg! I juni blir Gubbängens centrum en av de platser där staden vill få till en trevligare stadsmiljö. Satsningar görs i både inner- och ytterstaden.

  • Publicerad 16:40, 4 mar 2020

Möblerade sommargågator, sommartorg och pop up-parker. Det är några av de ess som staden tänker dra fram ur sin breda rockärm för att göra Stockholm till en angenäm plats att tillbringa sommaren i.

Farstaborna går inte lottlösa. Mellan juni och augusti kommer Gubbängens centrum att agera sommartorg. Det innebär att växter och möbler placeras ut för att "skapa tillfälliga oaser där boende och besökare kan vistas", som staden själva beskriver det.

Flera andra torg i ytterstaden får liknande ansiktslyftningar, till exempel i Bagarmossen, Rågsved, Östberga och Bredäng. Även dessa sommartorg existerar mellan juni och augusti.

Nytt innanför tullarna

Det händer också grejer i innerstaden. Bland annat ska Norra Stationsgatan få en pop up-park, eller tillfällig park som det heter på gammalsvenska. Där, liksom på andra håll, väntar en vistelseyta med växtlighet och sittplatser.

På Hornsbergs strand kommer den populära sommargågatan även med största sannolikhet att förlängas, mot Nordenflychtsvägen.

– Den sista noteringen jag har är att den förlängs med ett kvarter redan till sommaren, säger Hans-Olov Blom, projektledare för Levande Stockholm vid trafikkontoret.

Däremot förlängs inte Rörstrandsgatan i år. Där får utredningen visa om det går att göra något till nästa år, enligt Blom.

Årets sommartorg i Söderort

Lagaplan, Bagarmossen

Bredängstorget, Bredäng

Gubbängens centrum, Gubbängen

Rågsvedstorget, Rågsved

Östbergatorget, Östberga

Samtliga torg har öppet juni–augusti.

Visa merVisa mindre