Tore Österman förlorade omkring 200 träd under stormen Alfrida i vintras. Foto: Mostphotos

Tore, 79, kan få böter för stormfällda träd: ”Får ingen hjälp”

Efter stormen Alfrida riskerar nu den aggressiva granbarksborren att massföröka sig och förstöra stora mängder skog. Den 1 juli ska träden vara bortrensade, annars riskerar skogsägarna böter. – Jag har verkligen inte fått ordning på situationen, säger 79-årige skogsägaren Tore Österman, på Ljusterö.

  • Publicerad 16:50, 26 jun 2019

Mellangården på Ljusterö har varit i 79-årige Tore Östermans familjs ägo sedan 1500-talet. Stormen Alfrida var den värsta han någonsin varit med om. Men nu är det inte främst de stormfällda träden som skapar störst oro – utan den fruktade granbarkborren som kan börja frossa på virket.

– Det finns ingen som kan köra ut träden ur skogen, alla maskiner är upptagna. Sågverken säger också stopp. Vi har klara svårigheter just nu, säger han.

Varma vädret försämrar

Skogsstyrelsen är orolig för att den aggressiva baggen kan massföröka nu när vädret är varmt och många träd fortfarande ligger som plockepinn. Senast den 1 juli måste skogarna har rensats, men Tore Österman är inte i närheten att bli färdig.

Men blir han inte färdig riskerar han att få böter.

– Ja, men låt dem komma. Vad ska man göra när man inte får någon hjälp? Det är inte många skogsägare som rått på Alfrida. Alla jag pratar med har samma problem.

 Böter finns till för att man ska upprätthålla lagen

Karolina Johansson, skogskonsulent

Polisanmäler om man bryter mot lagen

Hos Skogsstyrelsen har man förståelse för att det är en pressad situation för skogsägarna nu.

– Vi har förståelse för att det är ett speciellt läge, men det är sig inte ett skäl för att man ska undantas från lagen. Misstänker vi att någon bryter mot lagen så anmäler vi det till polisen, som senare kanske mynnar ut i böter. Men det är inte så att man per automatik får böter, säger Karolina Johansson, skogskonsulent.

Men böter biter väl inte granbarkborren?

– Nej, det gör det inte. Men böter finns till för att man ska upprätthålla lagen. Det viktigaste är att risken för skadeinsekter minimeras så mycket som möjligt, annars får vi leva med effekterna.

Hon säger att Skogsstyrelsen framförallt kan erbjuda skogsägarna tips och råd.

– Först måste man se vad man har framför sig. Är det mer än fem skogskubikmeter inom ett hektar som lagen säger, är det andra träd än granar? Att det bara ligger träd på marken innebär inte nödvändigtvis att de kommer drabbas.

Fokuserar på utsatta områden

Hinner man inte få ut allting kan man anlita ett företag som barkar av träden. Lagen säger nämligen att träden måste oskadliggöras så att insekterna inte kan ta fäste.

Hon säger att det framförallt handlar om att prioritera mot särskilt utsatta områden där risken är som störst.

– Jag är övertygad om att de flesta jobbar på allt de kan för att lösa situationen.