Coop väljer att dra igång bygget utan någon ägare till själva anläggningen. Tidigare har planen varit att företaget Catena skulle investera i terminalen i Eskilstuna. Den här affären sprack under våren.

Den helautomatiserade varuterminalen i Eskilstuna blir en av Europas största och väntas vara i full drift under andra halvåret av 2024.

https://www.mitti.se/nyheter/beslutat-coop-lamnar-bro-bygget-i-eskilstuna-paborjas/reptjp!RqJvgJKAY46qOkZTk7ZcHw/

I sitt pressmeddelande skriver Coop: ”Den nya terminalen kommer att ersätta de nuvarande terminalerna i Bro och Västerås. Coops fryslager i Enköping berörs inte av beslutet.”

I och med det här beslutet är saken klar: kommunens största privata arbetsgivare kommer att lämna Upplands-Bro och därmed kommer 600 anställda förlora sina jobb.

”Ett tungt men tyvärr inte förvånande besked”

– Ett tungt men tyvärr inte förvånande besked. Det schabbel och brist på intresse från minoritetsstyret M L C Kd och Sd för att åtminstone vara ett seriöst alternativ för Coop med flera att satsa i Upplands-Bro är djupt näringslivsfientligt, säger oppostionsrådet Camilla Janson (S) till Mitt i.

https://www.mitti.se/nyheter/ilska-och-stor-oro-hos-anstallda-efter-coops-flyttplaner/lmsko!7393975/

Hon menar vidare att den ”totala nonchalansen” står att finna i protokoll om fördröjningar samt därutöver ett motstånd mot utveckling i området.

KSO: Inga partier har uttryckt stöd för fyra gånger högre byggnader

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) hänvisar till Moderaternas Facebook då Mitt i vill ställa frågor om Coops uttåg ur kommunen. Där skriver han:

– Det är tråkigt att Coop valt att flytta från kommunen efter så många år. Inget av partierna i Upplands-Bro har uttryckt ett stöd för en detaljplan som tillåter fyra gånger högre byggnader än nuvarande detaljplanens 9 meter. Vi hade gärna sett Coop kvar i kommunen, men för Coop var 30-35 meter höga lager ett måste. Vi önskar Coop och Eskilstuna lycka till i satsningen på ca 35 meters höga lager.

https://www.mitti.se/nyheter/fredrik-kjos-m-om-coop-flytten-en-trakig-nyhet/lmskn!7383815/

Oppositionsrådet: S har varit för en planändring i området

Att ingen av partierna i kommunen skulle ha uttryckt stöd för en detaljplan som tillåter högre byggnader stämmer inte menar oppositionsrådet Camilla Janson.

– Till skillnad mot vad Fredrik Kjos påstår så har Socialdemokraterna hela tiden varit för en planändring i området som skulle möjliggöra högre byggnader och därmed skapa utrymme för utveckling i området Nygård, säger hon.

Pågående dialog med Stendörren

Kjos skriver vidare att kommunen är i en pågående dialog med fastighetsägaren Stendörren och att denna dialog kretsar kring en: "tydlig inriktning på hur vi tillsammans kan utveckla Nygårdsområdet”.

Så ska kommunen hjälpa de som förlorar sitt jobb

Mitt i har tidigare berättat om planerna att dagligvarujätten varit påväg att lämna kommunen. Tidigt stod det klart att 600 jobb hotas såtillvida att flytten blev ett faktum, vilket den nu är.

https://www.mitti.se/nyheter/chockplanerna-coop-kan-lamna-bro-600-jobb-hotas/lmskm!7375447/?fbclid=IwAR0qoJ6LdgyTqCg_T0_Qjrn4Nm2AR3yp_TTjEZMpx_ekB0LRnP_jR9sf7bE

Av Fredrik Kjos Facebookinlägg är det svårt att utläsa vilket stöd kommunen avser ge de som nu kommer förlora sina jobb. På kommunens hemsida finns dock en del information som lades ut under helgen som gick.

Kommunen sätter sitt hopp till övriga logistikföretag

Upplands-Bro sätter delvis sitt hopp till den växande logistiknäringen i kommunen: "Förhoppningen är att arbetstagarna på Broterminalen kan få nya anställningar vid logistikföretagen i kommunen”.

https://www.mitti.se/nyheter/coop-annu-narmare-en-flytt-fran-upplands-bro/lmtat!7786277/

Avdelningarna som ska samarbeta

Därutöver framgår att flera av kommunens avdelningar nu ska samverka för att ge stöd till de som blir utan jobb då Coop lämnar kommunen.

Arbetsmarknadsavdelningen, näringslivsavdelningen och vuxenutbildningen är de som kommer göra gemensam sak för att så många som möjligt ska hitta nya jobb inom Upplands-Bro.

"Det sker främst genom matchning mot lokala företag samt erbjudande om utbildning via kommunens vuxenutbildning”, skriver kommunen.