Toppolitikerna: Flytta sprututbytet är inte lösningen

Sprututbytet är en otroligt viktig verksamhet som måste få finnas i en stad. Det är hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrinks svar till dem som vill att sprututbytet flyttas från S:t Göran. – Lösningen är att minska drogmissbruket, säger hon.

  • Publicerad 05:11, 3 sep 2020

Sprutor slängda på gräsmattor och i buskage, obehöriga som tar sig in i trappuppgångar för att sova och påverkade personer som hänger intill lekparker. Många som bor i området runt S:t Göransparken är frustrerade över att ha drogmissbruket så nära inpå.

Nyligen startade två av dem nätuppropet ”Drogfritt barnvänligt Kungsholmen”. Kerli och Ulf Nurmoja Mannervik kräver att sprututbytesmottagningen vid S:t Görans sjukhus och Stadsmissionens härbärge på Fleminggatan flyttas.

Drygt 200 underskrifter

Namnlistan, som hittills undertecknats av drygt 200 personer, ska snart överlämnas till ansvariga politiker. Hoppet är förstås att kunna påverka dem.

Men Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, tycker att S:t Göran är en väl vald plats.

– Jag kan förstå att missbruket är störande och att människor blir oroliga. Men sprututbytet är en otroligt viktig verksamhet som gör skillnad i de sköraste människornas liv. Det måste få finnas i staden, på en plats dit man lätt kan ta sig. Annars omöjliggörs vården, säger hon.

Buss åker runt i länet

Sprututbytet vid S:t Göran startade 2013. I juni 2019 tillkom ett mobilt sprututbyte i buss. Den åker runt i hela länet, för att alla som vill byta spruta inte ska behöva åka in till Stockholm.

I augusti 2019 öppnades dessutom en mottagning även på Maria Prästgårdsgata på Södermalm, för att avlasta S:t Göran. Planen var först en mottagning på Gullmarsplan men protesterna blev så stora att det blev Södermalm i stället.

– Det är ju sällan någon räcker upp handen och vill att sprututbytet ska var hos just dem. Därför är lösningen inte att flytta på det. Lösningen är att minska drogmissbruket, konstaterar Anna Starbrink, som själv bor nära mottagningen på Söder.

Susanne Nordling (MP). Foto: Pressfoto

Vård på nära håll

Susanne Nordling (MP) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriberedning och har bland annat ansvar för beroendevården i Region Stockholm. Hon delar Anna Starbrinks åsikt att sprututbyten måste finnas nära kollektivtrafiken. Dessutom är det nödvändigt med annan vård i närheten, betonar hon.

– Sprututbytet vid S:t Göran ligger i anslutning till länets beroendemottagning. Det har ett stort värde. Utifrån ett vårdperspektiv ligger det på rätt plats, säger hon.

Hon lyfter också fram att sprututbutet verkligen räddar liv, när smutsiga sprutor byts från rena. Att motverka spridning av hepatit och hiv är ett grundläggande syfte. Ett annat är att nå missbrukarna för vård och förhoppningsvis en väg ut ur missbruket.

– Det här är personer som  ofta har lågt förtroende för samhällets institutioner. Sprututbytet ger en viktig kontaktyta med dem, för att kunna erbjuda dem vård. Att lägga det på en avskild plats dit de har svårt att ta sig är därför ingen bra lösning. De skulle inte komma dit.