Anders Åkerlind tillhör Hembygdens kyrka och är kyrkofullmäktiges ordförande. Han sitter också som ledamot i kyrkorådet. På bilden syns han i ett av sina andra engagemang inom kommunen: kommunfullmäktiges ordförande. Foto: Bilden på Anders Åkerlind: Upplands-Bro kommun ⌇Bilden på Kungsängens kyrka: Creative Commons

Toppolitikern: "Vi har förtroende för kyrkoherden"

Mitt i har i två artiklar beskrivit situationen inom Kungsängen-Västra Ryds församling. Nu uppger kyrkofullmäktiges ordförande Anders Åkerlind (Hembygdens kyrka) att förtroendet för kyrkoherden är orubbat.

  • Publicerad 16:52, 7 dec 2020

Mitt i har i två artiklar berättat om situationen inom Kungsängen-Västra Ryds församling. Dels om hur kyrkokörerna mött en oviss framtid till följd av att deras körledare Alvar Nilsson från och med årsskiftet inte ska vara kvar inom församlingen.

Därefter berättade vi om arbetsmiljön inom församlingen och den allvarliga kritik som riktas mot kyrkoherden Hans-Cristian Nyström.

I centrum står den skrivelse som en rad anställda och tidigare anställda formulerat för att beskriva den allvarliga situationen inom församlingen. Denna skrivelse har gått både till flertalet fackliga organisationer och senare även till Arbetsmiljöverket i och med den 6:6a som facken valt att göra till myndigheten.

Bilden av kyrkoherden Hans-Cristian Nyström som växer fram i skrivelsen bekräftades av ett flertal medarbetare och före detta anställda som Mitt i intervjuat inför publiceringen i förra veckan. Ett genomgående tema är att han varken tål kritik eller att bli ifrågasatt – och därtill har problem att hantera sitt temperament.

I skrivelsen framgår en lång rad exempel där olika individer utsatts för kränkningar vid möten, fikapauser, över telefon och då de varit i färd med att utföra sina arbetsuppgifter. Ofta i form av utskällningar.

Anställdas larm inifrån församlingen: "Kyrkoherden fryser ut och skäller på medarbetare”

Nu kommenterar Anders Åkerlind som är ordförande i kyrkofullmäktige och ledamot av kyrkorådet situationen.

Anders Åkerlind uppger att han fick kännedom om situationen inom församlingen för 14 dagar sedan. För att räta ut frågetecken och för att "alla skulle få samma information", sammankallade han till ett möte där representanter för båda grupperna i kyrkofullmäktige fanns närvarande: Anders Åkerlinds grupp Hembygdens kyrka, och representanter för Folkkyrkan.

Med på mötet var även kyrkoherden Hans-Cristian Nyström.

Nu tystnar körerna i Kungsängens församling

Åkerlind menar att vid det här mötet framkom information som gjorde att han, och enligt hans uppfattning, övriga mötesdeltagare var nöjda med vad man fick höra och man upplevde att de frågor som hade funnits fått svar.

Hans-Cristian Nyström är kyrkoherde i Kungsängen-Västra Ryds församling. Foto: Sofi Sandström

– Kyrkorådet har givit kyrkoherden en uppgift, att genomföra en omorganisation. Dels rör det att alla anställda ska ha kompetens för sina uppdrag. Vi har nu en organisation på plats som vi är nöjda med, och så vitt jag har hört från medarbetare inom församlingen så är alla nöjda, säger Anders Åkerlind.

– Det är inte så att kyrkoherden kör sitt eget race, allt som är genomfört är förankrat.

Sett till den allvarliga kritik som framförts mot kyrkoherden, att han kränker, fryser ut och skäller på medarbetare. Har ni förtroende för Hans-Cristian Nyström?

– Ja, jag har inte upplevt det som du beskriver. Men jag är inte heller närvarande i församlingen under dagtid. Kyrkorådet har förtroendet för vår kyrkoherde, jag har inte hört att någon inte skulle ha det.

Och hur blir det med körerna?

– Ceciliakören får hemskt gärna låna lokaler av oss, och vill Alvar Nilsson fortsätta på ideell basis och vara körledare så är ingen gladare än vi.

Kyrkorådet samlas för möte idag, måndag. Anders Åkerlind uppger att de kommer att diskutera vad som framkommit ytterligare till följd av Mitt i:s publiceringar.

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38