Toppolitiker i blåsväder efter FB-inlägg: ”Mobilen stals”

”Moderatborgarbrackornazisterna” och ”nassar” rasade kommunfullmäktiges ordförande i Haninge, Kenneth Forsberg, i ett inlägg på Facebook. De flesta tolkade det som en attack på M och SD. Själv hävdar han att mobilen blev stulen. – Jag har ingen aning hur inlägget publicerats, säger han.

  • Publicerad 05:00, 10 dec 2019

Artikeln har uppdaterats.

Det omtalade Facebook-inlägget publicerades i onsdags kväll, när Kenneth Forsberg enligt egen utsago var på konferens och middag.

Det skedde efter att moderatledaren Ulf Kristersson meddelat att han suttit ner med SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett första, enskilt möte mellan de två partiföreträdarna.

Inlägget har väckt starka reaktioner i lokala Facebook-grupper, men enligt Kenneth Forsberg är det inte han som publicerat det.

När Mitt i pratar med honom säger han att inlägget är ”mycket olyckligt och förkastligt” och att han aldrig visste att det publicerades.

Exakt när detta inträffat kan jag inte svara på

Kenneth Forsberg (S)

– Jag befann mig i Stockholm på konferens och upptäckte senare på kvällen att mobilen var borta. Senare på torsdagen hade många hört av sig till mig. Jag upptäckte meddelandet och tog genast bort det och polisanmälde att mobilen var stulen, säger Kenneth Forsberg till Mitt i.

Kenneth Forsberg (S), kommunfullmäktiges ordförande i Haninge. Foto: Pressbild

Vem tror du stulit mobilen?

– Det har jag inte en uppfattning om. Jag var på en konferens, sedan var det en middag efteråt på kvällen. Men exakt när detta inträffat kan jag inte svara på.

Hur känns det nu?

– Det är klart det är jobbigt. Inlägget är förkastligt och absolut inget jag står bakom. Det är klart jag beklagar det som hänt. Jag mår själv mycket dåligt av alla påhopp, säger Kenneth Forsberg.

Han kommer nu att gå vidare med det politiska uppdraget och jobba på som vanligt, säger han.

– Jag upplever ändå att Socialdemokraterna har fortsatt förtroende för mig som kommunfullmäktiges ordförande, säger han.

 

Det andra inlägget på Kenneth Forsbergs Facebook-sida.

 

Kenneth Forsbergs andra FB-inlägg, när han hade upptäckt att hans mobil stulits säger han till Mitti.

 

De flesta har ju knapplås på sina mobiltelefoner, här verkar det ha varit väldigt enkelt för tjuven att publicera inlägget?

– När det gäller den tekniska frågan, så fanns det ett knapplås, men det tekniska kring hur man tagit sig in i mobilen kan jag inte svara på. Jag har ingen aning om hur inlägget publicerats, säger Kenneth Forsberg.

Under helgen kunde vi på Mitt i se Kenneth Forsbergs inlägg. Men från och med i dag, måndag, kan vi inte se några inlägg på hans facebook-sida publicerade senare än oktober 2013.

– Alla inlägg finns kvar. De syns hos mig och jag har inte raderat något, säger han.

Det är väldigt konstiga saker som står i inlägget, det är egentligen inget innehåll i det

Jan Andersson, S-ordförande i Haninge

Varken Socialdemokraternas partidistrikt i Stockholms län eller Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad vill uttala sig om facebook-inlägget, utan hänvisar till Socialdemokraterna i Haninge.

Jan Andersson, S-ordförande i Haninge. Foto: Socialdemokraterna i Haninge

– Kenneth Forsberg är upprörd och bedrövad över vad som hänt. Det är väldigt konstiga saker som står i inlägget, det är egentligen inget innehåll i det, säger Jan Andersson, S-ordföranden i Haninge.

Gör ni något mer med anledning av det som skett?

– Vi har gått igenom detta med Kenneth ordentligt, så noga vi kan. Några andra uppgifter har vi inte och vi kan inte säga mer.

Vad vet ni om vad det var för middag?

– Vad vi vet var det en jobbrelaterad julmiddag där olika människor närvarade, och sedan var det också konferens på torsdagen, säger Jan Andersson.

Det är dags för kommunfullmäktiges ordförande att inse allvaret i situationen

Sven Gustafsson (M)

Både M och SD har i veckan meddelat att man tappat förtroendet för Kenneth Forsberg som kommunfullmäktiges ordförande.

– Vi anser att han gjort bort sig. Det enda rätta är att han lämnar sitt uppdrag omedelbart och att styret utser en ny ordförande, säger SD:s gruppledare Christian Lindefjärd.

Christian Lindefjärd. Foto: Mostphotos

Haninges tillträdande oppositionsråd Sven Gustafsson (M) menar att Kenneth Forsberg inte kunnat förklara händelsen på ett trovärdigt sätt. Detta är en allvarlig förtroendekris.

Sven Gustafsson (M). Foto: Filip Magnusson

– Det är dags för kommunfullmäktiges ordförande att inse allvaret i situationen. Ordförande i kommunfullmäktige är ett av de högsta förtroendeuppdragen i Haninge kommun och kräver det högsta förtroende från alla partier i fullmäktige, säger Sven Gustafsson i ett pressmeddelande.

Vet du mer om det inträffade? Tipsa Mitt i på haninge@mitti.se!