Corona. 517 testades positiva för covid-19 i Danderyd, Täby, Vaxholm, Österåker och Vallentuna under höstlovsveckan. Foto: Mostphotos

Toppnotering av coronafall i norrort på en vecka

Antalet bekräftade fall av covid-19 nådde en toppnotering under höstlovet i norrort. Så här mycket har det ökat i din kommun.

  • Publicerad 16:16, 5 nov 2020

Avdelningschef. Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: Folkhälsomyndigheten/Lena Katarina Johansson

Förra veckan skärptes de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten med anledning av den nya coronavågen i Sverige. Under torsdagen skärptes de ytterligare.

– Klarar vi inte av att förhålla oss till rekommendationerna så kommer vi att inte kunna hålla ner den kraftiga ökning som vi nu ser i många regioner, sa Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under torsdagens pressträff.

I Stockholm rapporteras 5 766 personer testats positiva under höstlovsveckan, jämfört med veckan innan (vecka 43) då 2 958 testades positiva i regionen, enligt siffror från Smittskydd Stockholm.

Även i kommunerna i norrort ser man en markant ökning av antalet smittade.

Toppnotering i flera kommuner

Under förra veckan nåddes en toppnotering av antal sjukdomsfall i Danderyd, Täby, Vaxholm, Österåker och Vallentuna sedan covid-19 började spridas och testas.

Enligt Folkhälsomyndighetens rapporter så rapporterades 115 fall i Danderyd under höstlovsveckan, i Täby 201, Vaxholm 32, Österåker 99 och Vallentuna 70. Jämfört med veckan innan en fördubbling i många kommuner (se faktaruta).

Vad beror ökningen på?

– Jag tänker att det beror på att vi alla har tröttnat lite.

– Det är svårt att hålla ut och följa rekommendationer och varit för nära varandra. Och vi har glömt hålla avstånd, och träffar många på en gång, säger Jenny Stenkvist, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm.

Kan ökningen förklaras att fler testar sig?

– Antalet tester har gått upp. Men vi ser samtidigt att andelen positiva ökar. Så det är inte bara en funktion av ökad testning, utan en riktig ökning.

Sjukhuset går in i stabsläge

Under onsdagen meddelade Danderyds sjukhus att de går in i stabsläge. Detta med anledning av ett ökat antal patienter med covid-19 skapat ett ansträngt läge på sjukhuset.

Då vårdades tre personer med covid-19 på intensivvårdsavdelningen (IVA). 28 patienter var inlagda med bekräftad covid-19, och ytterligare 14 inlagda med misstanke om smitta.

Besked: Danderyds sjukhus är i stabsläge

Bekräftade fall av covid-19 - Norrort

Vecka 40:

Danderyd, 16 fall. Täby, 43. Vaxholm, 11. Österåker, 20. Vallentuna, 24.

Totalt: 114

Vecka 43:

Danderyd, 64. Täby, 90. Vaxholm, 11. Österåker, 61. Vallentuna, 23.

Totalt: 249

Vecka 44:

Danderyd, 115. Täby, 201. Vaxholm, 32. Österåker, 99. Vallentuna, 70.

Totalt: 517

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Följande lokala allmänna råd gäller i länet:

✔️ Avstå från fysisk kontakt med andra än de man bor med. Vårdbesök omfattas inte av rådet.

✔️ Avstå från att besöka butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter ska vidta åtgärder mot trängsel. Nödvändiga besök för livsmedel och apotek undantas.

✔️ Avstå från möten, konserter, föreställningar, idrott (utom för barn och ungdomar), matcher och tävlingar.

✔️ Arbetsgivare bör göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån.

✔️ Avstå från att delta i fester, middagar, begravningar, bröllop.

Visa merVisa mindre