En person som dömts i tingsrätten för att ha stulit livsmedelsvaror från en butik har uppdrag inom Vänsterparti Foto: Mostphotos

Toppnamn i Vänsterpartiet i Haninge dömd för stöld

Ett toppnamn i Vänsterpartiet i Haninge har dömts i tingsrätten för att ha stulit livsmedelsvaror för närmare 500 kronor. Samtidigt har personen avancerat inom lokalföreningen i Haninge.

  • Publicerad 05:15, 18 dec 2020

Personen låtsades som ingenting när hen betalade för ett bröd men samtidigt hade väskan fylld med andra varor – men två butiksanställda hann upp personen och tog in hen på lagret. I väskan hittade de varor för närmare 500 kronor. Bland annat chokladkakor, servetter, sexpack med öl och nässpray.

V-politikern har i flera år haft stort inflytande över vilka frågor partiet ska jobba med. Först i en annan kommun och därefter Haninge, där hen inte är folkvald men har en tjänst inom partiet. Personen hävdar själv enligt domen att denne blev ”stressad” och aldrig ville stjäla från butiken. Något tingsrätten avfärdat som en efterhandskonstruktion.

För stölden dömdes personen i fjol till 3 000 kronor i dagsböter. Personen klättrade trots detta internt inom lokalföreningen i Haninge.

De senaste årens gruppledare för V i Haninge, Samuel Skånberg, har i sin roll ansvarat för tillsättningen av den aktuella kommuntjänsten som V-toppen haft och han var gruppledare när den dömda personen gavs ett tungt förtroendeuppdrag tidigare i år. Han säger att domen inte låter bekant, och att han inte kan kommentera ärendet vidare.

– Jag kan nog inte ge några kommentarer nu. Vi får fundera igenom. Detta är inget jag känner till, säger Skånberg.

Nyvalda gruppledaren Åsa Bååth (V) vill inte heller hon kommentera ärendet när Mitt i ringer upp, men återkommer i ett mejl där hon betonar att partiets medlemmar gett personen förtroendet för uppdragen.

"Händelsen som refereras till ligger två år bak i tiden. Personen är anställd på Vänsterpartiets kansli och Vänsterpartiet kommenterar inte sina anställda i media. Personens uppdrag i partiet bestäms av partiets medlemmar", skriver hon bland annat utan att besvara några följdfrågor.

"Har inte känt till det"

Kommunstyrelsens ordförande i Haninge, Meeri Wasberg (S), är formellt chef över personen och säger att hon "inte hört ett dugg" från Vänsterpartiet om domen.

– Det har helt passerat utan att jag känt till det. Vi gör inga bakgrundskontroller på de personer som partiernas gruppledare anställer. Men när sådant här dyker upp ställer man frågor, säger hon.

Sam Carlshamre, pressekreterare på Vänsterpartiets riksdagskansli, säger såhär kring domen:

– Rent generellt så råder ju lokalt självstyre och i första hand är detta ett ärende för partiföreningen i Haninge. Sedan är brottet relativt ringa, men verkligen inget som en företrädare för Vänsterpartiet ska ägna sig åt. Naturligtvis är det inte lyckat, säger han.

Det dömda toppnamnet i Vänsterpartiet Haninge har bett Mitt i att mejla frågor om domen, men personen har inte återkommit.