I januari dömdes toppjuristen i tingsrätten till 14 års fängelse för anstiftan till försök till mord, efter det uppmärksammade mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja på Norr Mälarstrand i september 2019. Detta överklagades av både åklagare och kvinnans advokat. Svea hovrätt skärpte i sin tur straffet till 15 års fängelse för toppjuristen.

Precis som tingsrätten ansåg hovrätten att det är bevisat att kvinnan har anlitat skytten och ytterligare en man för att döda Henrik Olsson Lilja. Hovrätten ansåg även att det är bevisat att kvinnan tillsammans med en annan kvinna förberett ett mord på advokaten 2018 då två 17-åriga pojkar ska ha anlitats för dådet.

Den medåtalade mannen dömdes till sex års fängelse. Även domen, skyddstillsyn, mot de 17-åriga pojkarna fastställdes av hovrätten.

https://www.mitti.se/nyheter/advokaten-henrik-olsson-lilja-sa-gick-mordforsoket-till/lmtcD!8222401/

Toppjuristen överklagade även hovrättens dom till Högsta domstolen. Men den 6 september, på dagen två år sedan mordförsöket, meddelade domstolen att de inte beviljar prövningstillstånd och hovrättens dom står därför fast, rapporter Dagens Juridik.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver domstolen i sitt uttalande enligt Dagens Juridik.

Svea hovrätt har sedan tidigare dömt en man till 14 års fängelse för själva mordförsöket.